Lornah Kiplagat loopt wereldrecordtijd op WK stratenloop in Udine

De Nederlandse atlete Lornah Kiplagat is zondag voor het tweede opeenvolgende jaar wereldkampioene op de weg geworden. De 33-jarige Kiplagat won de halve marathon in het Italiaanse Udine in 1u06:24, een nieuwe wereldrecordtijd. Kiplagat deed 20 seconden beter dan de Zuid-Afrikaanse Elana Meyer (1u06:44) op 15 januari 1999 in Tokio.

Kiplagat nam direct na het startschot al het initiatief. Met een moordend tempo nam de Keniaanse van geboorte al na 7 kilometer afstand van de concurrentie. Alleen haar voormalige landgenote Mary Keitany kon volgen. Na ruim 13 kilometer plaatste Kiplagat een demarrage die ook Keitany te veel was. Met een voorsprong van 23 seconden pakte ze de gouden medaille.

Kiplagat veroverde naast haar twee gouden medailles op de weg ook al twee titels in het veldlopen. In 2005 werd ze Europees kampioene; dit jaar was ze de beste op het WK.

Bij de mannen verlengde de Eritrese hardloper Zersenay Tadese zijn wereldtitel op de weg. De 25-jarige atleet legde de 21,1 kilometer af in 58:59. Hij liep in de slotkilometer weg van zijn drie overgebleven concurrenten en verzekerde zich zo van de winstpremie van 30.000 dollar (21.150 euro). (SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud