Mugabe schenkt blanke medaillewinnares 100.000 dollar

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft de blanke zwemster Kirsty Coventry bedacht met een geldprijs van 100.000 Amerikaanse dollar voor haar prestaties tijdens de voorbije Olympische Spelen in Peking.

Coventry, die in Zimbabwe werd geboren maar al jaren in de Verenigde Staten woont, sleepte op de Spelen vier medailles in de wacht en verpulverde ook het wereldrecord op de 200 meter rugslag.

In een ceremonie op de staatstelevisie noemde Mugabe de zwemster "een dochter van Zimbabwe" en "een gouden meisje", zo bericht de Britse omroep BBC. Het gebeurt zelden dat de beruchte dictator zich lovend uitlaat over blanke Zimbabwanen. Hij onteigende de voorbije tien jaar systematisch het land van blanke boeren en zoekt regelmatig de confrontatie met Groot-Brittannië en de Verenigde Staten op.

De gouverneur van de centrale bank overhandigde Coventry haar geldprijs in een koffer. Gelukkig voor haar ging het om Amerikaanse dollars. In de Zimbabwaanse munteenheid had de atlete met het geld amper een brood kunnen kopen, zo merkte de BBC-verslaggever smalend op. (SER)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud