N-VA-ministers tegen lessen Frans bij KV Kortrijk

N-VA-ministers Geert Bourgeois en Philippe Muyters vinden het een "verkeerd signaal" dat KV Kortrijk zijn anderstalige spelers lessen Frans wil geven. Een Vlaamse club als Kortrijk zou hen beter een taalbad Nederlands geven, meent minister van Inburgering Bourgeois. Sportminister Muyters van zijn kant wil met de sportsector overleg plegen over het gebruik van het Nederlands.

In Kortrijk verlopen de trainingen in het Frans omdat het merendeel van de spelers Franstalig is. Voor enkele anderstalige spelers worden nu Franse lessen voorzien.

N-VA-ministers Bourgeois en Muyters spreken van een "verkeerd signaal". "Ik heb grote bewondering voor trainer Hein Vanhaezebrouck, maar deze beslissing begrijp ik niet. In plaats van die Franse lessen, zou de club zijn anderstalige spelers beter een taalbad Nederlands geven", aldus Bourgeois.

Volgens Bourgeois zijn er voldoende voorbeelden van sporters die de inspanning gedaan hebben om Nederlands te leren. "Denken we maar aan Zdenek Stybar, Eidur Gudjohnson, Trond Sollied, Robbie McEwen, Svetlana Bolshakova..." "Signalen vanuit Vlaamse clubs dat de kennis van het Nederlands overbodig is, betreur ik dan ook ten zeerste", stelt de N-VA'er.

Ook sportminister Muyters stoort zich aan het Kortrijkse initiatief. Muyters zegt dat hij begrijpt dat het aanleren van het Nederlands voor een club een uitdaging is, maar dat buitenlandse voorbeelden bewijzen dat het kan. Hij wil zelf over het gebruik van het Nederlands overleggen met de Vlaamse sportsector. (ANA)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud