OS 2008 - 10 km open water: Goud voor van der Weijden, Ryckeman is 7e

Brian Ryckeman is donderdag op de Olympische Spelen van Peking zevende geëindigd in de 10 km zwemmen in open water. De Belg had 19 seconden achterstand op de winnaar, de Nederlander Maarten van der Weijden. Die haalde het in een spannende eindsprint haalde voor de Brit David Davies en de Duitser Thomas Lurz.

De 27-jarige van der Weijden tikte aan na 1u51:51.6. In de zinderende eindsprint koos de Nederlander de linkerkant van de baan, waar zijn concurrenten Davies en Lurz over rechts naar de aantikplaten koersten. De langeafstandszwemmer, die leukemie overwon, pakte eerder dit jaar op het WK in Sevilla goud op de 25 kilometer en brons op de 5 kilometer. Op de 10 kilometer werd hij vierde. Van der Weijden bezorgde Nederland het vijfde goud in Peking.

Voor de 23-jarige David Davies, die lange tijd op kop zwom, is het zijn eerste olympische medaille. De vicewereldkampioen werd eerder al zesde op de 1500 meter vrije slag.

Ook voor Thomas Lurz is het zijn eerste olympische medaille. De Duitser werd twee keer wereldkampioen op de 10 km (2004 en 2006) en heeft ook vier wereldtitels op de 5 km op zijn palmares staan. (VDD)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud