Advertentie
Advertentie

OS 2008: Openingsceremonie schiet Spelen op gang (update)

Met een indrukwekkend klank- en lichtspektakel is vrijdagavond de XXIXe editie van de Olympische Zomerspelen in Peking officieel geopend.

De ceremonie begon om 20u lokale tijd (14u in België). Zo'n 91.000 toeschouwers telden in het uitverkochte Nationaal Stadion de laatste tien seconden af, waarna een groots vuurwerk losbarstte.

Daarna begon de spetterde show, die in het teken stond van discipline, traditie en vrede, met 2008 paukenspelers in een kleurrijke choreografie. Het publiek kreeg een boeiende reis doorheen de rijke Chinese geschiedenis voorgeschoteld. Er waren onder andere verwijzingen naar de uitvinding van het papier, de Chinese muur, de vijf dynastieën en China's ontdekking van de ruimte.

Na een uur begon de intrede van de 204 delegaties, waarbij de Belgische delegatie als 22e het stadion binnenkwam. Na de atletenparade nam IOC-voorzitter Jacques Rogge het woord. "China droomde lange tijd van de Olympische Spelen, vandaag is het zover. Gefeliciteerd Peking!" Na hem was het de beurt aan de Chinese president Hu Jintao, hij verklaarde de Olympische Spelen in Peking voor geopend. Vervolgens werd de olympische vlag het stadion binnengedragen en kreeg de voormalige Chinese gymnast Li Ning de eer om het olympische vuur te ontsteken. Aansluitend barstte een spetterend vuurwerk los.

(TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud