OS 2008 - Zwemmen: Michael Phelps, ook een kampioen aan tafel

Michael Phelps is een kampioen, in het zwembad en aan tafel. Om de vijf uur dagelijkse zwemlabeur te voeden, leeft de 23-jarige Amerikaanse zwemsensatie op een dieet van 10.000 calorieën, voldoende om vijf 'gemiddelde' mannen te onderhouden. De BBC wierp een blik op het ongewone trainingsdieet van de meest succesvolle olympiër aller tijden. Wat volgt is niet voor zwakke magen.

Als ontbijt slaat Phelps drie eiersandwiches met kaas, tomaat, sla, gebakken ui en mayonaise achterover, gevolgd door drie chocolade pannenkoeken, een omelet van vijf eieren, drie met suiker verrijkte sneden Franse toast en een kommetje grits (maïspudding). Twee koppen koffie volstaan om alles door te spoelen.

Als lunch bestaat het menu uit een halve kilogram verrijkte pasta, twee grote ham- en kaassandwiches met mayonaise en energiedrankjes.

's Avonds nuttigt Phelps nogmaals een halve kilogram pasta, soms met een carbonarasaus, gevolgd door een grote pizza en meer energiedrankjes.

De dagelijkse schranspartijen van Phelps klinken dan misschien wel niet gezond en jagen vast menig diëtist in de gordijnen, ze voeren wel 10.000 calorieën aan om de trainingsarbeid van de topzwemmer (1,93 meter en 85 kg) mogelijk te maken. Phelps, aldus de BBC, heeft een vetgehalte van naar schatting 8 procent en verbrandt op zwemtraining zowat 1.000 calorieën per uur. "Eten, slapen en trainen. Dat is alles wat ik kan", liet Phelps zich in Peking ontvallen. De Amerikaan won in Peking al zeven gouden medailles (een evenaring van het record van Mark Spitz) en mikt op een 8e gouden plak. (GEL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud