Roger De Vlaeminck en Roland Liboton: "Nys lang niet de beste veldrijder aller tijden"

Michel Wuyts noemde Sven Nys zaterdag de "grootste veldrijder aller tijden", nadat die in Louisville voor de tweede keer wereldkampioen geworden was. Dat is bij Roger De Vlaeminck en Roland Liboton in het verkeerde keelgat geschoten. "Nys is lang niet de beste aller tijden", fulmineerden ze maandag in het VRT-programma Reyers Laat.

De Vlaeminck was het scherpst: "Nys is zelfs niet bij de beste drie aller tijden en misschien niet eens de beste van zijn generatie. Hij heeft weinig tegenstand en verliest er dan nog vaak van ook. Veertien keer heeft hij een WK verloren! Hij heeft het geluk dat Lars Boom en Zdenek Stybar op de weg gaan fietsen zijn. Het zijn de anderen die hem groot maken."

Voor Roger De Vlaeminck, zelf één keer wereldkampioen, is zevenvoudig wereldkampioen Erik De Vlaeminck ontegensprekelijk de allerbeste. "Mijn broer kon in het veld alles. Nys heeft wel veel klassementen gewonnen, maar die bestonden vroeger niet eens. Nu telt elke cross wel ergens voor mee. Het is knap dat Nys zo'n lange carrière opgebouwd heeft. Hij is een voorbeeld voor de jeugd. En hij kan het zelf ook niet helpen dat de tegenstand zo zwak is. Maar zelfs als Nys nog vijf keer wereldkampioen wordt, blijft Erik de grootste."

Ook viervoudig wereldkampioen Liboton plaatst Erik De Vlaeminck op één. "Met mezelf op een gedeelde tweede plaats, naast Nys en Albert Van Damme. Nys is natuurlijk een steengoed renner, maar hem de grootste aller tijden noemen, is er ver over."

. (Daniel William)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud