Simon Ammann wint Wereldbeker schansspringen

De 28-jarige Zwitser Simon Ammann heeft de eindzege in de Wereldbekers schansspringen op zak gestoken. Vrijdag was hij in het Noorse Lillehammer ook de beste in de 22e en voorlaatste proef van het seizoen.

Met 274,5 punten voor sprongen van 135 en 133,5 meter verwees hij de Oostenrijker Gregor Schlierenzauer (271,4 ptn/132 en 132,5 m) naar de tweede plaats. De Pool Adam Malysz (265,9 ptn/135,5 en 127,5 m) werd derde.

Ammann is de eerste Zwitser in de geschiedenis die de Wereldbeker wint. In de stand heeft hij 203 punten voor op Schlierenzauer, de eindlaureaat van vorig jaar. De Oostenrijker Thomas Morgenstern volgt als derde op 650 punten. De laatste proef van het seizoen wordt zondag in de Noorse hoofdstad Oslo afgewerkt. Volgende week staan de wereldkampioenschappen in het Sloveense Planica op het programma.

Vorige maand veroverde Ammann op de Winterspelen in Vancouver, net als acht jaar terug in Salt Lake City, olympisch goud op de kleine en de grote schans. Hij won zestien wereldbekerwedstrijden, waarvan acht dit seizoen. (DCM)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud