Sven Kramer is vierde keer op rij wereldkampioen allround schaatsen

Sven Kramer is zondag in Heerenveen voor de vierde keer op rij wereldkampioen allround schaatsen geworden. Met 74,413 punten deed de 23-jarige Nederlander in zijn geboortestad beter dan de Amerikaan Jonathan Kuck (74,657 ptn) en de Noor Havard Boekko (74,728 ptn).

Kramer is de eerste in de 121-jarige geschiedenis van het WK die het goud vier keer op rij verovert. De Nederlander Rintje Ritsma en de Noor Ivar Ballangrud werden ook vier keer 's werelds beste allrounder, maar presteerden dat niet in achtereenvolgende jaren. Het absolute record van vijf titels staat op naam van de Noor Oscar Mathisen en de Fin Clas Thunberg.

Kramer ging ook op de vier laatste EK's met de titel aan de haal. Op de Olympische Spelen in Vancouver won hij de 5.000 meter en zag hij het goud op de 10.000 meter aan zij neus voorbijgaan na een verkeerde baanwissel. In Heerenveen moest hij niet afrekenen met zijn twee grootste rivalen, de Amerikaan Shani Davis en de Italiaan Enrico Fabris. Zij zetten vermoeid een punt achter hun seizoen.

. (MUA)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud