Telekom/T-Mobile: Systematische doping tussen 1995 en 2006, Klöden in het nauw

Het dopinggebruik bij de Duitse wielerploeg Telekom, later T-Mobile, gebeurde op een systematische schaal tussen 1995 en 2006, zal te lezen staan in de maandageditie van het Duitse magazine Der Spiegel, dat inzage had in de besluiten van een onderzoekscommissie. Ook de Duitser Andreas Klöden, momenteel actief bij Astana, zou bij het dopinggebruik betrokken geweest zijn.

De onafhankelijke onderzoekscommissie, ingesteld door de universiteit van Freiburg, boog zich twee jaar lang over het werk en de bezigheden van de dokters Lothar Heinrich en Andreas Schmid. Die twee werden in 2007 ontslagen door het universitair ziekenhuis van Freiburg, nadat ze hadden toegegeven dat ze betrokken waren bij het dopinggebruik bij Telekom tot 1999.

Na ondervragingen van 77 getuigen, tegenexpertises op 58.000 bloedstalen en de verificatie van facturen en andere onkostennota's, kwam de commissie tot volgende conclusie: "de twee dokters hebben dopingproducten aan renners geleverd en toegediend tot minstens 2006". Dat is het belangrijkste besluit van een document van 64 pagina's dat door de commissie aan de directie van de universiteit werd overhandigd. Volgens Der Spiegel zal het document worden publiek gemaakt nadat de advocaten van de universiteit het hebben bestudeerd.

In het document komt ook de naam van Andreas Klöden voor, nog steeds actief in tegenstelling tot zijn gewezen kopman Jan Ullrich. Die werd in juli 2006 ontslagen voor zijn aandeel in de zaak-Puerto. Volgens de onderzoekscommissie zou Klöden na de eerste rit van de Tour de France 2006 samen met zijn teamgenoten Patrik Sinkewitz en Matthias Kessler naar Freiburg zijn gereden voor bloedtransfusies.

Klöden, die derde werd in de Tour 2006, weigerde commentaar te geven aan Der Spiegel. Sinkewitz en Kessler werden in 2007 schuldig bevonden aan dopinggebruik.

(DSB)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud