Tennis: Federer en Serena Williams zijn ITF World Champions 2009

De internationale tennisfederatie ITF heeft dinsdag zijn 'wereldkampioenen' van 2009 bekendgemaakt. Bij de mannen krijgt de Zwitser Roger Federer, voor de vijfde keer al, de onderscheiding, Serena Williams wint de titel voor de tweede keer.

Serena mag twee keer vieren want samen met haar zus Venus is ze ook de laureate in de categorie vrouwen dubbel. Het is voor het eerst sinds Martina Hingis in 1999 dat dezelfde vrouw de titel zowel bij de enkel- als dubbelspeelsters pakt. Ook bij de mannen wint met de tweelingbroertjes Bob en Mike Bryan een Amerikaans duo, een record want al voor de zesde keer.

Federer pakte dit jaar de eerste plaats op de wereldranglijst terug van de Spanjaard Rafael Nadal na een jaar van records. Zo wist hij eindelijk Roland Garros op zijn naam te schrijven, de enige grand slam die hij nog niet had gewonnen. Daarop volgde winst in Wimbledon, goed voor zijn vijftiende grand slam waarmee hij het record van Pete Sampras brak. In de Australian en US Open was hij verliezend finalist.

Serena Williams, die de titel ook in 2002 kreeg, won dit jaar de Australian Open en Wimbledon en bracht zo haar aantal grand slamzeges op elf. Ook de Masters schreef ze op haar naam en eindigde het seizoen zo als nummer 1 op de wereldranglijst. (BEH)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud