Tour 2012 - Chris Goossens: "Vergiftiging enkel mogelijk bij kleine dosis Xipamide"

De op het gebruik van het verboden vochtafdrijvende middel Xipamide betrapte wielrenner Fränk Schleck (RadioShack) spreekt van vergiftiging indien ook zijn B-staal positief blijkt te zijn. "Het hangt allemaal af van de hoeveelheid Xipamide die er in zijn positieve dopingplas werd teruggevonden. Enkel in het geval van een lage dosis kan er sprake zijn van vergiftiging", verduidelijkte sportarts Chris Goossens woensdag aan Belga.

"In dat geval stelt er zich natuurlijk de vraag hoe het product in zijn lichaam is terechtgekomen. De renner gaat dat zelf moeten aantonen. Als er echter een grote dosis Xipamide in zijn urine gevonden werd, kan er geen sprake zijn van vergiftiging. Dan is het middel therapeutisch gebruikt, mogelijk om doping te maskeren", aldus Goossens.

"Xipamide is ook een weinig voorkomend middel, ik moet eerlijk zeggen dat het bij mij niet meteen een belletje deed rinkelen. Een renner als Fränk Schleck die veel gecontroleerd wordt, moet weten dat hij niet zomaar iets mag innemen. Als hij beweert dat het om vergiftiging gaat, zijn het altijd dezelfde verhalen die de ronde doen. Vroeger zei men dat het middel aan de stamper van de apotheker hing, maar daar moet je nu niet meer mee afkomen. Daarnaast is er ook besmetting door eten mogelijk, hetgeen Contador aanhaalde in zijn verdediging. Tot slot is er ook bijbesmetting mogelijk. In dat geval zit het verboden middel in een lage dosis in een legaal product. Maar tegenwoordig worden alle zichzelf respecterende producten uitvoerig getest vooraleer ze te koop worden aangeboden." (LEK)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud