Tour 2012 - Fränk Schleck ontkent dopinggebruik en vraagt analyse B-staal aan

Fränk Schleck (RadioShack) heeft dinsdag reeds een B-staal aangevraagd na zijn positieve dopingtest in de Ronde van Frankrijk. Dat verklaarde de renner dinsdagavond. Schleck testte op zaterdag 14 juli, na de dertiende etappe naar Cap d'Agde, positief op het gebruik van het vochtafdrijvend middel Xipamide.

"Een dokter bracht me dinsdagavond op de hoogte dat er een verboden substantie in mijn urine is teruggevonden bij een controle op 14 juli. Ik ontken echter dat ik verboden producten neem. Ik heb geen verklaring voor de positieve test, daarom wil ik een B-staal laten onderzoeken. Als die tegenexpertise ook positief blijkt te zijn, dien ik klacht in tegen onbekenden wegens vergiftiging", verduidelijkte Schleck.

De 32-jarige Luxemburger testte positief op Xipamide. Het middel is geen doping, maar kan wel gebruikt worden om doping te maskeren. Het antidopingreglement van de UCI voorziet geen voorlopige schorsing voor dit soort middelen, maar Schleck besliste zelf al vrijwillig uit de wedstrijd te stappen. Als Schleck kan aantonen hoe het middel in zijn lichaam kwam en dat het niet gebruikt werd om zijn sportieve prestaties te bevorderen, kan hij er met een waarschuwing vanaf komen. In het andere geval riskeert hij een schorsing van twee jaar.

Xipamide kan gebruikt worden bij de behandeling van oedemen en tegen een hoge bloeddruk. Het wordt echter ook vaak aangetroffen bij bloedtransfusies. (MUA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud