Voetbal - Dick Advocaat wordt zo goed als zeker de nieuwe bondscoach

Dick Advocaat wordt zo goed als zeker de nieuwe bondscoach van de Rode Duivels. Dat melden de Belgische media. De Nederlander bereikte eerder al een principieel akkoord met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en staat nu op het punt dat om te zetten in een definitieve versie.

"Er is een financieel akkoord, we hebben een basiscontract opgesteld en het is enkel nog een kwestie van details, waarop de deal niet meer kan afspringen. Dat gaat dan over zaken die zijn manier van werken aanbelangen: inspraak in het vastleggen van vriendschappelijke matchen, de accommodatie en trainingen van de Rode Duivels, het aantal uur dat hij beschikbaar moet zijn voor de pers, enzovoort. Er is daarover vlot e-mailverkeer. Ik vind het positief dat hij daar zoveel aandacht aan besteedt, dat toont dat hij een coach van internationaal niveau is en bovendien kunnen duidelijke afspraken problemen voorkomen", vertelt bondsvoorzitter François De Keersmaecker in Het Laatste Nieuws.

Aan Sporza liet De Keersmaecker weten dat er een contract klaar ligt voor twee jaar. "Het contract zou ingaan op 1 januari 2010. Dan loopt Advocaats contract bij Zenit af. Als we na die twee jaar zijn geplaatst voor het EK, wordt het automatisch verlengd met een halfjaar", aldus De Keersmaecker.

Voor het contract van Advocaat zou ingaan, speelt België wel nog vier (overbodige) kwalificatiewedstrijden voor het WK 2010 (in Spanje, Estland, Armenië en thuis tegen Turkije) en een vriendschappelijke match tegen Tsjechië. Die duels zullen mogelijk worden afgewerkt onder het bewind van interimcoach Fank Vercauteren. "Als Vercauteren dat wil, is hij de eerste optie. Het ligt in ieder geval in de lijn van de verwachtingen. Maar we hebben er nog niet over gesproken", zegt De Keersmaecker daarover. "Daarna hangt het van Advocaat af of Frank assistent blijft."

Volgens Het Nieuwsblad brengt Advocaat alvast zijn landgenoot Bert van Lingen mee naar de Rode Duivels. De 63-jarige Van Lingen is nu al zijn assistent en fungeerde voordien bij onder meer bij Glasgow Rangers in dezelfde functie naast Advocaat. Advocaat zou ook nog een Belgische assistent willen. Of Theo Custers keeperstrainer blijft, is nog onduidelijk.

Verschillende kranten melden dat Advocaat bij de Rode Duivels jaarlijks 600.000 euro gaat verdienen, maar dat wil De Keersmaecker niet bevestigen. Aan Sporza vertelde hij wel dat de bond een zware inspanning doet. "Maar we storten ons niet in een zot avontuur. Mijnheer Advocaat levert zeer veel in, maar hij gaat akkoord omdat hij de leeftijd heeft bereikt voor een nieuwe uitdaging en omdat hij minder ver van huis wil werken. Hij komt hier ook niet uitbollen. Hij is nog erg gemotiveerd. Door een samenloop van omstandigheden kunnen we iemand aantrekken die normaal onhaalbaar is. In ruil voor ons geld krijgen we iets fantastisch, namelijk een coach van internationaal niveau." (VDD)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud