Voetbal - Standard dreigt met verhuizing naar Frankrijk

Luciano D'Onofrio, de vicevoorzitter van Standard, is zwaar ontgoocheld in de Vlaamse clubs, die akkoord gaan met (een begin) van splitsing van de voetbalbond. "Ze laten zich gijzelen door het geld en de Vlaamse politiek", zegt de sterke man van de Rouches in de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard. "Als het tot een splitsing komt zal Standard geen andere keuze hebben dan uit te wijken naar Frankrijk."

De opvallende uitspraak van de ondervoorzitter van Standard komt er na de beslissing van de voetbalbond om een Nederlandstalige en Franstalige vzw op te richten. Hoewel de splitsingsplannen niet raken aan eerste en tweede klasse - die kunnen gewoon unitair Belgisch blijven - waarschuwt D'Onofrio voor een gevaarlijk precedent.

"Dit is een eerste stap, maar een gevaarlijke stap", zegt de sterke man van de landskampioen. "Want als de bond wordt uitgekleed, wat schiet er straks dan nog over? De crisis die het land en de politiek verlamt, wordt in het voetbal geïmporteerd. Waarom zou de voetbalbond zich moeten splitsen om recht te hebben op subsidies? In Wallonië is het perfect mogelijk voor de overheid om te investeren in de infrastructuur of de jeugdwerking van de clubs. Waarom kan dat dan niet in Vlaanderen? Het geld dat de Vlaamse overheid in het vooruitzicht stelt dient geen sportief maar een politiek doel. De Vlaamse minister van Sport Bert Anciaux wil het geld gebruiken om het voetbal te splitsen, net zoals de rest van het land moet worden gesplitst. Daarom zeg ik dat de Vlaamse clubs zich laten gijzelen door het geld en de politiek."

D'Onofrio verliet vroegtijdig de vergadering van de Profliga waarin werd beslist over de houding die de profclubs tegenover de splitsing moeten aannemen. "De solidariteit is zoek en dat is jammer", zegt D'Onofrio. "Want wat is de volgende stap? Een splitsing van het voetbal in eerste en tweede klasse? Als het zo ver komt, zal ik met Standard verplicht zijn uit te wijken naar Frankrijk. Want op dat ogenblik wordt mij geen andere keuze gegeven." (VDD)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud