Voor het eerst meer buitenlanders dan Belgen in Pro League

Drie dagen voor de start van het nieuwe voetbalseizoen blijkt dat er voor het eerst meer buitenlandse spelers (217) dan Belgische (216) in eerste klasse voetballen. Dat schrijft Het Nieuwsblad/De Sportwereld woensdag.

In totaal beginnen 433 spelers zaterdag in eerste klasse aan de nieuwe voetbaljaargang, 217 daarvan hebben een buitenlandse nationaliteit. Een stijging met 4,5 procent in vergelijking met vorig seizoen, ondanks de maatregelen van de Pro League om eigen spelers meer kansen te bieden. Elke club moet straks immers in de kern van 25 spelers minstens acht in België opgeleide spelers hebben. Op het wedstrijdblad moeten zes van de achttien spelers hun opleiding in België gekregen hebben. Maar er zijn heel wat achterpoortjes en daar maken de clubs gretig gebruik van.

In totaal steeg bij elf eersteklassers het aantal buitenlanders in vergelijking met vorig jaar. Promovendus Charleroi spant de kroon met 67 procent, gevolgd door landskampioen Anderlecht (64 procent). AA Gent volgt met 61 procent, daarna volgen Standard (59 procent) en KV Kortrijk (58 procent). Cercle Brugge en Oud-Heverlee Leuven bewijzen dat het ook anders kan. Zij sluiten het rijtje af met respectievelijk slechts 22 procent en 14 procent aan buitenlandse spelers in hun A-kern.

Het zijn vooral economische motieven die onze clubs over de landsgrenzen heen doen speuren naar versterking. Goede Belgische spelers zijn immers duurder dan buitenlandse krachten. Daarnaast spelen heel wat clubs hun toptalenten al op jonge leeftijd kwijt aan buitenlandse topteams. (MUA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud