nieuwsanalyse

Afghaanse vrede blijft verre droom, ondanks Trumps deal met taliban

Britse NAVO-militairen kwamen vrijdag tussenbeide op de plaats van de aanslag in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. ©REUTERS

Een bloedige aanslag in Kaboel illustreert dat vrede in Afghanistan niet voor meteen is, ondanks de deal die de Amerikaanse president Donald Trump vorig weekend met de taliban heeft gesloten.

Zeker 32 Afghanen kwamen vrijdag om het leven bij een aanval op een plechtigheid voor een sjiitische leider die in 1995 door de taliban was vermoord. Tal van prominente politici woonden de bijeenkomst bij, onder wie de voormalige presidentskandidaat Abdullah Abdullah. Volgens de autoriteiten werd de menigte beschoten vanop een nabijgelegen bouwplaats, waarop een urenlang vuurgevecht uitbrak met de veiligheidsdiensten.

Het was de eerste aanslag in de Afghaanse hoofdstad Kaboel sinds de taliban vorig weekend een akkoord sloten met de Verenigde Staten. Een woordvoerder van de radicale militie ontkende elke betrokkenheid bij de aanslag, een van de bloedigste van de afgelopen weken in Kaboel. Enkele uren later eiste Islamitische Staat, dat vorig jaar al eens dezelfde plechtigheid had aangevallen, de verantwoordelijkheid op.

Monumentale dag

Het bloedbad maakt duidelijk dat de situatie in Afghanistan niet snel zal normaliseren ondanks het akkoord van vorig weekend. De Amerikaanse ambassade in Kaboel sprak toen in een ronkende verklaring van 'een monumentale dag voor Afghanistan'. Maar het was nog voor de ondertekening duidelijk dat de Amerikaanse deal met de taliban de vrede niet meteen zal cementeren.

13.000
VS-soldaten
Volgens de deal met de taliban halen de Verenigde Staten hun 13.000 militairen weg uit Afghanistan.

De VS spraken met de taliban een gefaseerde terugtrekking van de buitenlandse troepen af. Het gaat om zowat 13.000 Amerikaanse militairen en 8.000 manschappen van de NAVO-operatie in Afghanistan. Het is de bedoeling dat ze binnen de 14 maanden vertrekken, al hangt dat af van de situatie op het terrein. In ruil beloofden de taliban niet langer de buitenlandse troepen aan te vallen. 

11 september

Met het akkoord leken de Amerikanen vooral een alibi te zoeken om zich naar de uitgang te begeven. De operatie in Afghanistan - die begon in de onmiddellijke nasleep van de aanslagen van 11 september 2001 - is de langste oorlog ooit voor de VS. En president Trump heeft herhaaldelijk te kennen gegeven dat hij liefst zo snel mogelijk weg wil. 'Iedereen is de oorlog moe', zei hij afgelopen week. 

Volgens critici laat Trump de Afghaanse regering vallen als een baksteen. Het bewind van president Ashraf Ghani moet het binnenkort alleen opnemen tegen de taliban, die het akkoord met Washington nadrukkelijk vierden als een 'overwinning'. De militie pakte niet lang na de ondertekening van de deal opnieuw de wapens op tegen het Afghaanse leger. In vijf dagen voerde ze minstens 76 aanvallen uit.

Vredesoverleg

Volgens de Amerikanen moet de deal het pad effenen voor vredeoverleg tussen de taliban en de regering. Maar het is onduidelijk in hoeverre de taliban willen meestappen in een democratisch model. Zij voerden eind jaren 90 een fundamentalistisch bewind waarin de vrijheid van vrouwen en religieuze minderheden sterk werden beknot. Tot nog toe weigerden ze concrete toegevingen te doen.

De taliban kunnen ook profiteren van de bittere vete tussen president Ghani en diens aartsrivaal Abdullah.

De taliban kunnen ook profiteren van de bittere vete tussen president Ghani en diens aartsrivaal Abdullah. Ghani won de presidentsverkiezingen van september en legt maandag de eed af. Maar Abdullah eist de zege op en kondigde een eigen ceremonie aan waarop hij wordt ingezworen als president. Zo'n dubbele eedaflegging zou het debacle aantonen van de Afghaanse politiek, en doet vrezen dat de broze democratie niet bestand is tegen het geweld van de taliban.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud