Airbus in duikvlucht

Na een dagje respijt doken de Europese beurzen woensdag weer stevig in het rood. De vliegtuigmaker Airbus wordt van vele kanten belaagd en kreeg een mokerslag. Ook de constructeur BMW legt zijn fabrieken stil.

De Europese beurzen verloren gemiddeld 5,7 procent. De uitdijende epidemie en steeds strengere maatregelen om ze te beteugelen leidden opnieuw tot een somber sentiment. Een van de meest dramatische duiken was voor Airbus. De Europese vliegtuigbouwer donderde 22,2 procent lager en verloor dit jaar al meer dan 60 procent van zijn waarde. Airbus kondigde dinsdagavond aan zijn fabrieken in Frankrijk en Spanje vier dagen te sluiten om de werkvloer te ontsmetten en de organisatie aan te passen.

De verhoogde Amerikaanse heffingen op Airbus-toestellen – 15 in plaats van 10 procent - werden woensdag bovendien van kracht. De Verenigde Staten betichten Europa al jaren van illegale overheidssteun aan Airbus en haalden in oktober hun gelijk bij de Wereldhandels­organisatie. De Europese Unie stuurt aan op een onderhandelde oplossing voor het conflict.
Steeds meer autobouwers leggen intussen fabrieken stil. Ze willen zo besmettingen voorkomen en tegelijk inspelen op de gedaalde vraag naar auto’s en de moeizame toelevering van onderdelen - die deels veroorzaakt wordt door lange wachttijden voor vrachtwagens aan de grenzen.
BMW kondigde aan zijn fabrieken in Europa en Zuid-Afrika vier weken te sluiten. Ondanks de lagere verkoopverwachtingen wil topman Oliver Zipse voorlopig geen banen schrappen. Het aandeel BMW verloor 3 procent.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud