ASML ziet vraag niet zakken

Dankzij de openingswinst op Wall Street wisten de meeste Europese beurzen maandag rode openingscijfers om te bouwen naar winst. De EuroStoxx50-index dikte bijna 1,5 procent aan.

Uit de chipsector kwam maandag wat goed nieuws. De Nederlandse leverancier van hoogwaardige halfgeleidermachines ASML stelt dat hij de vraag niet ziet zakken. De resultaten staan in het eerste kwartaal wel onder druk, omdat ASML geen ultravioletsystemen kon exporteren naar het Chinese Wuhan, de brandhaard van het coronavirus. Daarnaast leed het bedrijf onder hiaten in de toeleveringsketen, maar die zijn nu opgelost.

ASML rekent voor het huidige kwartaal op een omzet van 2,4 à 2,5 miljard euro met een brutomarge van 45 à 46 procent. Eerder had ASML op een omzet van 3,1 à 3,3 miljard euro gemikt met een marge van 46 à 47 procent. De onderneming denkt de gemiste omzet in het tweede en derde kwartaal te kunnen goedmaken. ASML staakt door de onzekerheden over het virus wel de inkoop van eigen aandelen. Het dividend is niet in gevaar. Het aandeel steeg 6,6 procent. ASML trok sectorgenoten als ASMI, Besi en RoodMicrotec mee.
De Franse luxegroep
LVMH dikte 2,4 procent aan tot 350 euro, ondanks een waarschuwing vrijdag. Productiesites en winkels zijn in meerdere landen gesloten. ‘We kunnen de impact niet meten, zolang we niet weten wanneer we er naar een normale situatie terugkeren.’ Op 16 april geeft LVMH omzetcijfers over het eerste kwartaal. ‘De omzet zal 10 à 20 procent lager uitkomen dan in dezelfde periode vorig jaar.’ 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud