BASF waarschuwt voor impact corona

De Europese beurzen verloren vrijdag gemiddeld 3,5 procent. BASF waarschuwde voor de impact van het coronavirus op de chemiesector.

BASF, het grootste chemieconcern ter wereld, denkt dat het coronavirus een ernstige negatieve impact zal hebben in het eerste en tweede kwartaal van 2020. In de tweede jaarhelft zou de impact grotendeels voorbij zijn, althans als het virus zich niet wereldwijd verspreidt. BASF verwacht niet dat de door de epidemie opgelopen groei-achterstand helemaal kan worden goedgemaakt.

Het Duitse chemieconcern schat dat de groei van de wereldeconomie terugvalt naar 2,0 procent, van 2,6 procent in 2019. Voor de chemie­sector blijft de groei beperkt tot
1,2 procent, wat duidelijk minder is dan in 2019 (1,8%). Dat is de laagste groei sinds de financiële crisis van 2008.
In 2019 zag BASF de omzet met
2 procent dalen naar 59,3 miljard euro. De omzetdaling is te wijten aan lagere hoeveelheden en prijzen. De wereldeconomie kampte met tegenwind door de Amerikaans-Chinese handelsoorlog. De winstgevendheid ging er sterk op achteruit: de
bedrijfswinst vóór uitzonderlijke items kelderde met 28 procent naar
4,5 miljard euro. De grote boosdoener is de basischemie (Chemicals en Materials), die veel minder bijdroeg tot de winst.
In Parijs verloor
Compagnie des Alpes 6,9 procent tot 23 euro. Beleggers vrezen de sluiting van de pretparken, zoals Disneyland Tokyo (zie hiernaast). Compagnie des Alpes baat zowel pretparken als Walibi uit als skipistes in de Alpen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud