Bel20 duikt onder 3.500 punten

Ook de laatste dag van de week was weer horror voor de Brusselse beurs. CFE kreeg een zware klap. De verkoop van de autotak van Recticel laat nog even op zich wachten.

Het coronavirus blijft de beurzen in zijn greep houden. De Bel20 verloor vrijdag 4,2 procent tot 3.488,6 punten. In één week ging er 14,5 procent af.

De bouwgroep CFE ging met
14,5 procent in de ramsj door slechte jaarresultaten. Het moederbedrijf van de baggeraar DEME heeft vorig jaar bij een nagenoeg stabiele omzet dik een vijfde minder winst geboekt. De bedrijfswinst komt 21,8 procent lager uit op 177,7 miljoen euro, wat flink onder de verwachtingen is. Het probleem zit hem in de ‘niet-recurrente resultaten’, zeg maar eenmalige items. Zo moest DEME het installatieschip Innovation verscheidene maanden missen.
KBCS-analist Bart Cuypers heeft het over ‘een slappe tweede jaarhelft’ en verwijst naar de vrij zwakke vooruitzichten voor DEME. Het baggerconcern verwacht een brutobedrijfswinst (ebitda) die in de buurt van die van 2019 uitkomt, inclusief diverse uitzonderlijke elementen. Cuypers gaat zijn ramingen voor dit jaar bijstellen. Zijn advies blijft ‘kopen’.
Ook de schuimrubberfabrikant
Recticel had cijfers over 2019. De brutobedrijfswinst zakte 12,1 procent tot 70,8 miljoen euro. De omzet kromp met 7,1 procent tot 1,12 miljard euro. De onderneming gaf ook een update over de verkoop van de automobieltak: ‘De verkoop van ­Automobiel Interiors vordert in ongunstige marktomstandigheden, maar heeft recentelijk vertraging opgelopen door de ontwikkelingen in de Chinese markten, waardoor we de uitkomst daarvan nog altijd niet kunnen bekendmaken.’
De afdeling soepelschuim boekte een recordresultaat ondanks dalende volumes. De slaapcomfortdivisie zag de winstmarges flink verbeteren. Ondanks de algemene onrust in de automobielsector deed de autotak het relatief goed en ‘bleef de impact op de winstcijfers beperkt in vergelijking met de concurrenten’. Bij de isolatiedivisie klommen de verkoopvolumes maar zakte de winstgevendheid door een erosie van de marges wegens verhoogde concurrentie op de belangrijkste markten. Voor dit jaar stelt het bedrijf zich tot doel de ebitda te verhogen, maar het is tegelijk wel voorzichtig.
Nathalie Debruyne, analiste van Degroof Petercam: ‘De resultaten zijn ongeveer in lijn met de verwachtingen. We zien een toenemend risico dat de verkoop van de autotak afgeblazen wordt.’ Debruyne herhaalt het houdenadvies maar verlaagt het koersdoel van 8,2 naar 7,6 euro. Recticel leverde 3,7 procent in.
Ook
Ter Beke zakte 3,9 procent tot exact 100 euro na de publicatie van zijn jaarresultaten. De bruto­bedrijfswinst zakte 15,4 procent weg naar 37,2 miljoen euro. Ondanks de winstdaling stelt de onderneming voor een dividend van 4 euro uit te keren, hoewel de winst per aandeel slechts 2,55 euro bedroeg. Ter Beke verdedigt dat besluit door te wijzen op de ‘forse organische groei’ en het ‘uitzonderlijke karakter’ van een ­terugroepactie en de gestegen grondstofprijzen. Guy Sips, analist van KBC Securities, bevestigde zijn houdenadvies en koersdoel van
110 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud