Bel20 maakt grootste duik ooit

De Bel20 incasseerde de grootste klap ooit.

De Bel20-index kende met een duik van 14,2 procent zijn slechtste dag ooit. Sommigen waarschuwen voor nog meer ellende dan tijdens de grote financiële crisis in 2008 en 2009. Toen verloren de beurzen twee derde van hun waarde.

De steeds dodelijker tol van het coronavirus en het Amerikaanse inreisverbod voor Europeanen leidden al van bij de opening voor een bloedbad op de Europese beurzen. De put werd nog veel dieper na de beslissing van de Europese Centrale Bank. Die verlaagde de rente niet, en kwam met veel kleine, specifieke maatregelen om de virusimpact te counteren. Bovendien sloeg voorzitster Christine Lagarde tijdens de persconferentie een blunder, toen ze zei dat het niet de taak is van de ECB om de renteverschillen tussen de landen van de eurozone te beperken. Daarmee stuurde ze de Italiaanse langetermijnrente nog een stuk hoger. De Euro Stoxx50-index maakte een nooit geziene duik van 12,4 procent, en bengelt al 34 procent onder zijn peil van voor het coronatijdperk.

Voor de Bel20 was het een horrordag. De index kende zijn slechtste dag ooit en kelderde 14,2 procent. Deze week maakt geschiedenis, met liefst twee van de drie slechtste beursdagen ooit in ons land. Beleggers gooiden alles in de uitverkoop. Ook relatief virusbestendige ondernemingen met sterke cashflows en dividenden gingen de deur uit, gaande van de hoogspanningsbeheerder Elia (-13%), de rusthuizenverhuurder Aedifica (-16%) of de infrastructuurmaatschappij TINC (-8%). Iedereen wil tegelijk door de nooduitgang, maar die is te veel te smal.

Het zou me niet verbazen als corona de ernstigste gebeurtenis van deze eeuw tot nu toe wordt.
Larry Summers
Ex-minister van Financiën VS

De angst dat de coronacrisis tot een zelden geziene wereldrecessie leidt, neemt met de dag toe. 'Dit is een van de vier grote gebeurtenissen van de 21ste eeuw tot nu toe', zei voormalig Amerikaans minister van Financiën Larry Summers in een interview met het persagentschap Bloomberg. 'De andere drie zijn de terreuraanslagen van 9/11, de orkaan Katrina en de financiële crisis van 2008. Het zou me niet verbazen als corona de ernstigste gebeurtenis wordt.'

Summers wil dat beleidsmakers snel vergaande maatregelen nemen. 'We zijn op een moment zoals dat van na Bear Stearns.' In het eerste kwartaal van 2008 viel die zakenbank om, waarna de wereld enkele maanden later in een crisis belandde met als hoogtepunt het faillissement van de zakenbank Lehman Brothers. 'Achteraf gezien is toen veel tijd verspild en was het beter geweest als we sneller hadden gehandeld.'

Lehman Brothers

Een groot verschil met de crash na Lehman Brothers is dat de beurzen toen al maanden in een neerwaartse rit zaten. De Bel20 bereikte zijn top van 4.758 punten op 23 mei 2007 en verloor al 37 procent voor Lehman op 15 september 2008 bankroet ging. Na Lehman ging er nog eens 49 procent af. De grootste financieel-economische crisis sinds de jaren 30 duwde de Bel20 vanaf zijn top liefst 68 procent naar beneden.

De tuimeling door de coronacrisis gebeurt zelfs sneller dan na het Lehman-drama, waarna de overheden de banken moesten redden. In amper 18 handelsdagen is de Bel20 36 procent gekelderd. Maar dat is nog lang niet de totale tuimelperte van twee derde uit 2008-2009. Daarom vrezen sommigen dat het nog erger kan.

Beleggers zetten zich schrap voor het slechtst mogelijke scenario waarbij het coronavirus zich explosief vermenigvuldigt.
Beurshuis Nomura

'Beleggers zetten zich schrap voor het slechtst mogelijke scenario waarbij het coronavirus zich explosief vermenigvuldigt. Met als gevolg een globale recessie, een lockdown van de grote stedelijke gebieden in de VS en Europa, en een ernstige kredietcrisis’, stelt het beurshuis Nomura. 'Door de extreme onzekerheid over wat zal gebeuren bij de beleggers bestaat het risico dat het slechtst mogelijke zwartezwaanscenario voor de markten zelfvervullend wordt. De verkoopgolf versterkt zichzelf. Door de felle koersdalingen beginnen steeds meer algoritmisch gestuurde computerhandelaars aan shortselling te doen, wat de neergang versterkt.'

Schuilen

-83%
Bankellende
Tijdens de financieel-economische crisis in 2008-2009 crashte de Europese bankenindex met 83 procent.

Tijdens de felle berenmarkt in 2008-2009 konden beleggers op weinig plaatsen schuilen. Elke sector op de aandelenmarkt dook zwaar in het rood. De kleinste verliezen waren voor de makers van voeding en drank, de telecombedrijven en de gezondheidszorg, al daalden ook hun koersen tussen 35 en 40 procent. Met banken (-83%) was u het slechtste af. Vastgoed bood geen onderdak, zeker omdat het mee aan de oorzaak lag van de crisis. Grondstoffen presteerden ook barslecht. De olieprijs crashte driekwart. 

In goud en staatsobligaties van de kredietwaardigste landen kon u toen wel schuilen. De goudprijs steeg liefst 83 procent. Amerikaans en Duits staatspapier leverde tientallen procenten koerswinst op. Tienjarige Duitse obligaties boden toen wel nog nog 3 procent rente, terwijl u nu 0,8 procent moet betalen om ze te mogen bezitten.

Niemand weet wanneer de verkoopgolf eindigt. Maar de vermogensbeheerder Schroders stipt aan dat langetermijndenken ons over de zwartgalligheid heen kan helpen: ‘Wie bij de start van het barre jaar 2008 10.000 dollar investeerde in de Amerikaanse S&P500-index had vijf jaar later 26.400 dollar. De ernst van deze epidemie en de economische gevolgen op lange termijn moeten nog duidelijk worden. Maar de geschiedenis leert dat de markten op termijn altijd terugveren na een forse terugval.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud