Belgische start-up ontwikkelt autobatterijen op Solvay-campus

©Monika Skolimowska/dpa-Zentralbild/ZB

Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE) is aan een opmars bezig in de wereld van batterijen voor elektrische auto's.

Het engineeringbedrijf doet materiaalonderzoek en bouwt prototypes in opdracht van producenten van batterijen en batterijonderdelen.

De start-up is amper een jaar geleden opgericht en telt al 24 werknemers. De bedoeling is dat cijfer te verdubbelen tegen eind dit jaar. ABEE is gehuisvest op de terreinen van Solvay, dat zijn campus in Brussel openstelt voor start-ups die technologie ontwikkelen dat in het verlengde ligt van wat het bedrijf doet. Solvay heeft voor de komende jaren van autobatterijen, waarvoor het hoogtechnologische kunststoffen aanlevert, een speerpunt gemaakt.

'Het gaat hard', zegt de voormalige VUB-professor Noshin Omar, tevens oprichter en eigenaar van ABEE. 'Het is een heel grote markt, maar we leggen de focus niet op huidige lithium-ionbatterijen, maar op batterijtechnologie die de komende vijf à tien jaar op ons afkomt.'

ABEE werkt momenteel op batterijen waar vloeibare elektrolyten plaats geruimd hebben voor vaste stoffen zoals sulfides of oxides. Dergelijke batterijen zouden een hogere energiedichtheid en dus een hoger bereik hebben. Maar er is nog veel werk aan de winkel om de technologie op punt te zetten. De kostprijs is nog een obstakel, net als de oplaadsnelheid en de levensduur. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud