Biden kan centrumkiezers ­terugwinnen van Trump

Peter Giesen in de Volkskrant

 

Bij de Democratische voorverkiezingen zou maar één ding moeten tellen: wie maakt de meeste kans om president Donald Trump uit het Witte Huis te verdrijven? Volgens de gangbare politieke inzichten is Bernie Sanders te links om president van de VS te worden. De kans is groot dat het hem zal vergaan als Jeremy Corbyn in Groot-Brittannië: ­toegejuicht door zijn fanatieke aanhang, kansloos in de stemhokjes.

Daar staat tegenover dat sommige peilingen Sanders een goede kans geven om Trump te verslaan en dat Joe Biden een allesbehalve inspirerende kandidaat is, wiens politieke kapitaal vooral bestaat uit zijn verbintenis met Barack Obama. Maar al met al lijkt Biden beter in staat middengroepen bij Trump weg te trekken, iets wat cruciaal is om de verkiezingen te winnen.

In één opzicht is Biden een weldaad voor de Amerikaanse politiek die zo verziekt is door polarisatie. Hij is een man van de dialoog, anders dan Sanders, die de rechtse polarisatie van Trump beantwoordt met linkse polarisatie.
Voor Joe Biden is het de kunst centrumkiezers op Trump terug te winnen zonder de linkse Democraten van zich te vervreemden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud