Biotechpionier komt in handen VS

Hoop op verse stimuli boven op de renteknip in de VS deed de Europese beurzen gemiddeld 1,4 procent opveren. De Nederlandse groep Qiagen valt in handen van Thermo Fisher.

 

Thermo Fisher, een Amerikaanse producent van labomateriaal, lijft Qiagen in tegen 39 euro per aandeel cash. De raad van bestuur van Qiagen staat volledig achter het bod. Het bod heeft een waarde van 10,4 miljard euro, inclusief de nettoschulden. De biedprijs vertegenwoordigt een premie van 23 procent op de slotkoers van Qiagen maandag.

Qiagen heeft zijn hoofdzetel in het Nederlandse Venlo, maar de hoofdnotering is in Frankfurt. Qiagen werd in 1984 opgericht en geldt daarom als een biotechpionier in Europa. Qiagen won dinsdag 15,2 procent tot 37,16 euro.
In de luchtvaartsector schoot Lufthansa 6,3 procent hoger nadat het eerder acht beursdagen op rij een verlies geboekt had. Nochtans was er geen goed nieuws in de sector.

De Zweedse luchtvaartmaatschappij SAS zet vanaf 5 maart alle vluchten naar Hongkong stop. Eerder waren ook al de vluchten naar het Chinese vasteland opgeschort. SAS merkt dat op dat de vraag naar internationale vluchten is gedaald door het coronavirus. De prognoses voor 2020 (ebitdamarge tussen 3 à 5%) die SAS op 5 december meedeelde en vorige week nog bevestigde, worden daarom losgelaten.

De groep bekijkt initiatieven om de rendabiliteit op peil te houden. Die initiatieven omvatten een aanwervingsstop, tijdelijke ontslagen, vrijwillig vertrek, vervroegd pensioen en andere. Het aandeel sloot in Stockholm 1,2 procent lager.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud