Britse auto-ongevallen verknoeien recordjaar Ageas

Bart De Smet, de CEO van Ageas, mocht woensdag de beste jaarresultaten van de verzekeraar ooit voorstellen.

Ondanks een recordwinst en een forse dividendstijging is het aandeel van de verzekeraar Ageas door tegenvallende cijfers in het laatste kwartaal met 5 procent gezakt. Hogere schadeclaims in de Britse divisie verrasten negatief.

De beurskoers? Daar kijken we wel naar, maar we maken ons niet ongerust over de beweging op één dag. CEO Bart De Smet blijft kalm bij de koersval van 5 procent van het Ageas-aandeel na minder dan verwachte kwartaalresultaten.

Hij haalt een grafiek boven. 'Van de 16 vergelijkbare bedrijven heeft op Swiss Life na geen enkel aandeel de jongste vijf jaar beter gedaan. De return voor de aandeelhouders in 2019 bedroeg meer dan 40 procent', zegt De Smet. 'Maar soms is er een daling, dat is niet abnormaal'.

Het zijn de beste jaarresultaten ooit, benadrukt De Smet. 979 miljoen euro nettowinst, een stijging van 21 procent. En het dividend gaat met 20 procent omhoog naar 2,65 euro per aandeel. In de tien jaar dat Ageas uit het puin van Fortis gebouwd werd, is 6,1 miljard euro teruggegeven via dividenden en aandeleninkoopprogramma's. 'We denken dat we gewapend zijn om ook de komende tien jaar succesvol te zijn.'

Maar op de beurs werd woensdag vooral naar het vierde kwartaal gekeken. Ageas had na drie ijzersterke kwartalen al 877 miljoen euro nettowinst in de boeken. De Smet en de analisten hadden daarom op meer dan 1 miljard euro nettowinst voor het volledige boekjaar gerekend, maar dat symbolische cijfer werd niet gehaald.

In het vierde kwartaal decimeerde de winst van de Britse divisie. 'Sommige wisselstukken zijn door de brexit duurder geworden. We hadden ook enkele zware schadegevallen met lichamelijke schade van meerdere miljoenen euro's', zegt De Smet. 'In China werden de reserves versterkt voor één specifiek product. Dat konden analisten niet voorspellen.'

Corona

De Smet ziet ook een mogelijke ongerustheid over het coronavirus. Ageas, waar China al enkele jaren fors tot de winst bijdraagt, wordt misschien door sommige beleggers in quarantaine geplaatst. De verzekeraar relativeert de mogelijke schadelast. 'In China sterven jaarlijks ruim 10 miljoen mensen, van wie 100.000 aan de gewone griep. Voor het coronavirus worden nu cijfers van 1.500 tot 2.000 sterfgevallen gegeven. Een belangrijk deel van hen is niet verzekerd. Ons marktaandeel in de getroffen gebieden is ook kleiner dan 5 procent', zegt De Smet nuchter.

De Smet ziet ook tekenen dat de Chinese overheid de ziekte snel onder controle wil krijgen. Indirect komt er mogelijk een dip in de verkoopcijfers. De joint venture Taiping Life zag de verkoop in januari met 10 procent zakken, omdat de 100.000 agenten niet voluit kunnen verkopen. 'Als de crisis snel onder controle komt, is er nog genoeg tijd om de achterstand in te halen', verwacht De Smet. 'Traditioneel is er in het vierde kwartaal veel minder verkoop omdat de meeste agenten hun target al gehaald hebben. Nu gaan ze misschien op het jaareinde net werken om het doel te halen'.

Poulidor

Omdat Ageas het voorbije jaar nipt naast enkele overnames greep, wordt de verzekeraar soms de Poulidor - de eeuwige tweede - van de sector genoemd. Ageas greep naast het Spaanse Caser, het Portugese Tranquilidade en Fidea in eigen land. Het slaagde er ook niet in een overname af te ronden in Indonesië, een land dat al lang op zijn verlanglijstje staat.

'We zijn niet gefrustreerd. Poulidor kreeg ook veel erkenning', zegt De Smet. 'Iets kopen is gemakkelijk, want we hebben geld. Maar de negatieve effecten van een slechte overname zijn enorm. Daarom moet je er ook durven voor te kiezen iets niet te doen. In onze overnamepolitiek zijn we misschien voorzichtig geweest, maar we houden vast aan onze criteria. Dat we het niet haalden, was soms omdat iemand anders meer wilde betalen of meer risico wilde nemen voor dossiers uit het verleden. In Indonesië is het moeilijk om een goed passende partner te vinden die aan al onze normen voldoet.'

En als je met een team lang op een dossier hebt gewerkt, is er wel een moment van ontgoocheling als het niet doorgaat, geeft De Smet toe. 'Maar we blijven rustig en sereen. We blijven zoeken tot de dag dat het lukt.' Toch slagen we er jaar na jaar in mooi organisch 10 procent te groeien in omzet en winst. 

Vertraging

Ondertussen bouwt Ageas aan de verzekeraar van de toekomst die meer inkomsten wil halen uit andere diensten: mobiliteit, bejaardenhulp tot een klusjesdienst. In Maleisië lanceerde het voor een klein bedrag een mobiele vertragingsverzekering. Als een vliegtuig vertraging heeft, krijgt de klant meteen 15, 25 tot 50 euro op zijn rekening gestort die hij meteen kan gebruiken voor een hapje of een drankje op de luchthaven. 'Een leuk project, al zullen dat nooit grote bedragen worden', zegt De Smet. 'Al suggereerde al iemand om dat in België met de NMBS te doen.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud