Brussels universiteitsfonds Theodorus steekt grote plas over

De Université Libre de Bruxelles (ULB) lanceerde haar eerste Theodorus-fonds in 2003.

Het durfkapitaalfonds van de Brusselse universiteit ULB verbreedt zijn werkterrein tot Noord-Amerika en trekt zijn kapitaal met de helft op.

De Université Libre de Bruxelles (ULB) lanceerde sinds 2003 vier Theodorus-fondsen. Aanvankelijk focusten die op spin-offs van de universiteit. Later werd dat uitgebreid naar alle jonge Belgische groeibedrijven.

Met zijn vierde fonds uit 2018 gaat Theodorus nog een stap verder. Het richt zijn pijlen ook op de Canadese provincie Québec. Een opmerkelijke stap. 'We wilden een structureel partnerschap met Noord-Amerika opzetten om onze Belgische portefeuillebedrijven te helpen er zich sneller te ontwikkelen', stelt managing partner Marie Bouillez. 'Gaandeweg realiseerden we dat er een reële kans bestond om ons model - dat in België zijn sporen verdiende - ook in Québec uit te rollen.'

38 miljoen
Kapitaal
Het Canadese fonds FTQ pompt 13 miljoen euro in Theodorus IV, dat zijn kapitaal optrekt tot 38 miljoen.

In Montréal zal een team van drie personen Theodorus IV vertegenwoordigen. Het fonds krijgt toegang tot de pijplijn van de universiteiten van Québec en zal investeringsopportuniteiten bekijken in biotech, medtech en high tech. De geografische uitbreiding gaat gepaard met de intrede van een lokale investeerder in Theodorus IV: FTQ, een fonds opgericht in de schoot van de grootste vakbond van Québec.

FTQ pompt 13 miljoen euro in Theodorus IV, dat zijn kapitaal optrekt tot 38 miljoen. Ook BNP Paribas Fortis, Sofina (familie Boël), de publieke investeerders GIMB en FPIM en Roch Doliveux (ex-CEO UCB) zijn aan boord.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud