Burgerschapswet legt religieuze breuklijn opnieuw bloot in India

De religieuze confrontaties bereikten een hoogtepunt begin deze week tijdens het staatsbezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan India.

Bij gewelddadige rellen tussen hindoes en moslims in de Indiase hoofdstad New Delhi kwamen de afgelopen dagen zeker 20 mensen om het leven.

De religieuze confrontaties bereikten een hoogtepunt begin deze week, tijdens het staatsbezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan India. Religieuze groeperingen bekogelden elkaar met stenen en gingen elkaar te lijf met stokken. Moskeeën, winkels en auto's werden in brand gestoken. 20 mensen kwamen om en ongeveer 190 gewonden werden naar het ziekenhuis gebracht. Ook raakten zowat 40 agenten gewond, meldde de politie. Het land maakt de ergste sektarische rellen mee in 30 jaar.

De aanleiding is de nieuwe burgerschapswet van de nationalistische hindoepremier Narendra Modi. De controversiële wet maakt het voor immigranten zonder papieren uit drie buurlanden makkelijker om in te burgeren in India, op voorwaarde dat ze geen moslim zijn.

Het gaat om Pakistan, Bangladesh en Afghanistan, landen waar moslims in de meerderheid zijn. Volgens critici discrimineert de wet de Indiase moslims, die met 14 procent de grootste religieuze minderheid vormen in het land tegenover 80 procent hindoes.

Modi krijgt de wind van voren. Zijn hindoegezinde regering zou bewust te weinig doen om het geweld een halt toe te roepen. Ondanks het gebruik van traangas en rubberkogels zouden er te weinig ordediensten ingezet zijn en laten die het geweld tegen moslims begaan.

Vrede en harmonie staan centraal in ons ethos. Ik roep mijn zusters en broeders van Delhi op de vrede te bewaren
Narendra Modi
Premier India

Modi's partij ontkent de aantijgingen en zegt geen vooroordelen te hebben tegen de ruim 180 miljoen moslims in India. In een tweet riep Modi 'zijn broeders en zusters van Delhi op de vrede te allen tijde te bewaren' en benadrukte hij dat 'vrede en harmonie centrale waarden zijn in India'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud