Corona- en migratiecrisis komen samen aan de grenzen

De Europese grenswacht Frontex ontplooit een snel responsteam in de Egeïsche Zee en aan de landsgrens van Griekenland met Turkije ©AFP

De Europese grenswacht Frontex moet alle zeilen bijzetten om een dubbele crisis de baas te kunnen. Het moet de Griekse grenscrisis managen terwijl extra waakzaamheid is geboden door het coronavirus.

Bij de hulp aan de grenscontroles door de lidstaten is de bezorgdheid over het coronavirus een extra factor. Als een risicogeval opduikt aan een van de Europese grenzen, zijn extra maatregelen nodig, tot quarantaine toe. Bovendien moet ook het Frontex-personeel de nodige gezondheidsvoorzorgen nemen tegen corona. Dat bemoeilijkt de zware uitdaging aan de Griekse grens, waar de situatie volgens Frontex bijzonder gespannen blijft. Frontex ontplooit op Grieks verzoek zijn snelleresponsteam rond de Griekse eilanden en aan de landsgrens met Turkije. Daarvoor levert België volgens eerder gemaakte afspraken 30 politiemensen. De Europese Unie zegde Athene gisteren ook 700 miljoen euro extra toe, waarvan de helft onmiddellijk wordt overgemaakt. Frontex stuurt 100 extra grenswachten, een vliegtuig, zes patrouilleboten, twee helikopters en drie speciale voertuigen. De grenswacht heeft op dit moment al 600 politiemensen, tien boten, een surveillancevliegtuig en patrouillewagens in het gebied om de grens te scannen op mensen die illegaal willen oversteken vanuit Turkije en omstreken. Het is nog onduidelijk wat de Belgische bijdrage zal zijn aan de extra inspanning. Er is principiële steun van premier Sophie Wilmès (MR), maar het officiële verzoek om hulp vanuit Frontex of de EU moet nog komen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud