Grafiek van de dag

De 5G-valkuil voor digitaal België

Het uitblijven van 5G dreigt de digitale koppositie van België in gevaar te brengen.

Zijn de Belgische bedrijven digitaal mee? Over die vraag buigt Europa zich jaarlijks in zijn 'Digital Economy and Society Index' (DESI). Het antwoord is tot op heden: ja. Maar in haar jaarverslag voegt de Nationale Bank er een stevige 'maar' aan toe. 

België prijkte in de DESI-index uit 2019 op de 9de plaats, dezelfde als het jaar voordien. Belgische bedrijven doen meer dan het Europees gemiddelde zaken via de digitale weg. Het elektronisch uitwisselen van (big) data, ze opslaan in de cloud of zich begeven op sociale netwerken: de Belg is mee. 

Dat is in grote mate te danken aan de goed uitgebouwde mobiele en vaste kabel- of glasvezelnetwerken. De dekking van het mobiel internet 4G in ons land piekt bij de verschillende operatoren boven de 90 procent. Proximus investeert ook in glasvezel, Telenet biedt al gigabitsnelheden. 

Maar België moet oppassen dat het niet achteropgeraakt, net door vertragingen in de upgrade van die netwerken. De veiling van de frequenties voor het snellere mobiel internet 5G zit politiek geblokkeerd. De telecomwaakhond BIPT plant wel de toekenning van tijdelijke licenties. Die moet een voorlopige uitrol via testprojecten voor de zomer mogelijk maken. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud