De stille motoren van Rolls-Royce

Signalen dat Europa de coronapandemie stilaan onder controle krijgt stuwden de Europese beurzen flink hoger. Vliegtuigmotorproducent Rolls-Royce werd beloond voor zijn voorzichtig financieel beleid.

Het aantal coronabesmettingen en -doden lijkt stilaan af te nemen in Europa. Overheden zijn dan ook volop aan het bekijken hoe ze de lockdowns stapsgewijs kunnen versoepelen. Dat zorgde voor een stroom van optimisme onder beleggers. De Euro Stoxx 50 veerde 5 procent op, de brede Stoxx Europe 600 won 3,7 procent.
In Londen kreeg Rolls-Royce vleugels na een dividendknip. De Britse fabrikant van motoren voor grote vliegtuigen schrapt zijn vooruitzichten voor dit jaar. Bovendien komt er voor het eerst sinds de beursgang in 1987 geen (slot)dividend over het voorbije jaar.
Het bedrijf is hard getroffen door de coronacrisis. Niet alleen liggen de fabrieken van Rolls-Royce stil, er stromen ook veel minder inkomsten binnen aangezien tal van vluchten zijn geschrapt. Rolls-Royce wordt door luchtvaartmaatschappijen betaald op basis van het aantal uren dat zijn motoren vliegen. Het bedrijf liep aldus de afgelopen zes weken 300 miljoen pond (341 miljoen euro) aan inkomsten mis. Rolls-Royce wil daarom dit jaar de loonkosten met 10 procent drukken en schrapt niet-essentiële projecten.
Het aandeel schoot in Londen 18,3 procent hoger. Met het op zak gehouden dividend en een extra kredietlijn van 1,5 miljard pond heeft Rolls-Royce nu in totaal 6,7 miljard pond (7,6 miljard euro) cashbuffer. Dat zou moeten volstaan om deze zware crisis uit te zweten.


Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud