Dramatische stijging aantal werklozen in VS

3,3 miljoen Amerikanen hebben vorige week een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Dat is bijna vijf keer zoveel als het vorige record, dat dateert van 1982.

De coronacrisis heeft dramatische gevolgen voor de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het aantal eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering - dus van Amerikanen die pas hun baan verloren zijn - is vorige week gestegen naar 3,28 miljoen. Dat is het hoogste niveau ooit, meldt het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

Het cijfer is meer dan het dubbele van wat economen hadden verwacht en bijna vijf keer zoveel als het vorige record, dat nog dateert van 1982. Door de vele maatregelen van de overheden om het coronavirus in te dammen dalen de uitgaven van consumenten en worden aanvoerketens van bedrijven in de war gestuurd. Het gevolg is dat ondernemingen zich genoodzaakt zien om mensen te ontslaan.
Volgens James McCann, hoofdeconoom bij de Britse vermogensbeheerder Aberdeen Standard Investments, is de werkelijke situatie op de Amerikaanse arbeidsmarkt nog veel erger. ‘Het eigenlijke aantal werklozen zal zo goed als zeker nog groter zijn als je de freelancers meetelt. Rekenen we daar de Amerikanen bij die nu al werkloos zijn, dan komen we op 5 miljoen werklozen en we zitten nog ver van de piek.’
Het cijfer kwam naar buiten net nadat de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Jerome Powell, een interview gaf in het populaire tv-programma ‘NBC Today Show’. Powell verzekerde dat de centrale bank agressief geld in de economie zal blijven pompen. ‘Als het op kredietverlening aankomt, gaan we nooit zonder munitie vallen.’

Lees ook pagina’s 4 en 34

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud