Duitse autobouwers geven flink gas

De Europese beurzen zetten hun klim onverdroten voort en bereikten hun hoogste punt in bijna drie maanden. Uitblinker was de beurs van Frankfurt, die maandag dicht was en nog wat in te halen had.

 

De Euro Stoxx 50 ging 2,6 procent hoger de dag uit. De Duitse DAX deed nog beter en klokte 3,75 procent hoger af. Op pinkstermaandag was er geen handel in Frankfurt.

Duitse autoconstructeurs drukten stevig het gaspedaal in nadat zondag bekend raakte dat het Duitse ministerie van Economie een steunplan van 5 miljard euro voor de sector voorbereidt. Kopers van nieuwe auto’s zouden een premie krijgen, zowel voor een wagen met een klassieke verbrandingsmotor als voor een met elektrische aandrijving. Al stuit het voornemen om ook benzine- en dieselmodellen te steunen op verzet bij de SPD, schreef Reuters zondag. De steun zou gelden tot het eind van het jaar, voor wagens die maximaal 77.350 euro kosten - daar vallen ook heel wat Mercedes-, BMW- en Audi-modellen onder. Volkswagen veerde 5,7 procent op, Mercedes-moeder Daimler ging 7,7 procent vooruit en BMW versnelde 5,2 procent.

Deutsche Lufthansa won 3,4 procent nadat de raad van bestuur van de luchtvaartmaatschappij maandag het licht op groen zette voor een 9 miljard dollar zwaar reddingspakket van de Duitse overheid. Op 25 juni moeten de aandeelhouders zich nog uitspreken. Ze hebben de pijnlijke keuze tussen een kapitaalverhoging die hen zal doen verwateren of Lufthansa insolvabel zien worden. Het management van Lufthansa waarschuwde eerder dat de kas midden juni leeg is. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud