Duitse economie flirt met recessie

Een Duitse Opel-fabriek. De automakers zijn een van de sterkhouders van de Duitse economie.

Boven op de politieke turbulenties heeft Duitsland ook af te rekenen met een slabakkende economie. De groei in het vierde kwartaal van 2019 viel zelfs helemaal stil in vergelijking met het voorgaande kwartaal, meldde het Duitse statistische bureau Destatis vrijdag.

Analisten hadden nog gerekend op een minimale groei van 0,1 procent in de laatste drie maanden van vorig jaar. De economische groei over heel 2019 kwam uit op 0,6 procent, het laagste peil in zes jaar. Vooral de Duitse consumenten en de overheid stutten de economie. Berlijn wist dus een recessie te vermijden maar de vrees is groot dat de Duitse economie in 2020 afstevent op een lichte krimp.

De povere prestatie komt niet onverwacht. Eerder raakte al bekend dat de industriële productie in december 3,5 procent lager lag dan een maand eerder. Dat was een signaal dat de Duitse export, een belangrijke economische pijler, onder druk stond, onder andere door de Amerikaans-Chinese handelsoorlog en de afkoeling van de wereldeconomie.

Waarschijnlijk komt daar nog de impact van de epidemie met het coronavirus boven op. Bovendien sukkelt de Duitse autosector, de sterkhouder van de industrie, met de overgang naar elektrisch rijden en de verstrenging van de emissienormen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud