Duty free fall

Een ongeziene verkoopsgolf rolde donderdag over de Europese beurzen. Dufry zat in de hoek waar de zwaarste klappen vielen. De marktleider in dutyfreeshops in luchthavens was in vrije val in Zürich.

Nu het coronavirus officieel een pandemie is en de Europese Centrale Bank beleggers zwak gezegd teleurstelde met haar antwoord op het virus, is de bodem zoek op de Europese beurzen. De Euro Stoxx 50 leverde 10 procent in en werd daardoor tien jaar terug in de tijd geworpen naar een puntenniveau dat geleden is van 2009.

In Zürich was de grootste uppercut voor Dufry. Als wereldmarkt­leider in reisdetailhandels op luchthavens, cruiseschepen en treinstations bevindt Dufry zich in het oog van de storm. De dutyfreereus die werk geeft aan bijna 36.000 mensen stuurde donderdagochtend een waarschuwing uit over het coronavirus en kondigde daarbij een ontslag­ronde aan. Het gaat ook heronderhandelen over huurcontracten met luchthavens in de hoop in sneltempo kosten te besparen. Door de forse daling van het luchtverkeer en cruiseboekingen verloor Dufry al de helft van zijn waarde sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus. Daar kwam donderdag nog een verpletterend koersverlies bovenop. Dufry ging 26 procent lager.
Immuun voor het virus is Orapi, een in Parijs genoteerde specialist in industriële reiniging. Het bedrijf merkt een sterke toename van de vraag naar reinigingsproducten nu fabrieken en bedrijven wereldwijd strengere hygiënenormen hanteren. Orapi was een zeldzame stijger met een slotwinst van 1 procent. Het won al 61 procent sinds de uitbraak.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud