‘ECB komt tegemoet aan vragen Duits hof’

De Duitse Bundesbank mag blijven deelnemen aan de obligatieaankopen van de Europese Centrale Bank (ECB), zegt de Duitse minister van Financiën Olaf Scholz.

Het Duitse grondwettelijk hof oordeelde in mei dat de Duitse Bundesbank, de centrale bank van het land, de aankoop van staatsobligaties moet stopzetten, tenzij ze binnen drie maanden aantoont dat die aankopen proportioneel zijn met de doelstelling en de neveneffecten, zoals de lage rente op het spaargeld. Scholz zegt aan de Duitse parlementsvoorzitter Wolfgang Schäuble dat die voorwaarden zijn vervuld, meldt de Duitse krant Frankfurter Allgemeine.

De ECB heeft documenten met een motivering van haar beleid overhandigd aan Jens Weidmann, de voorzitter van de Bundesbank. Weidmann heeft die documenten doorgespeeld aan Scholz, die ze op zijn beurt heeft gegeven aan Schäuble. Het Duitse parlement zal deze week de documenten van de ECB bespreken.
Eerder zei een rechter van het Duitse hof in een interview met dezelfde krant dat de Bundesbank zelf moet beslissen of ze haar obligatieaankopen voortzet. Peter Huber merkte op dat het grondwettelijk hof niet meer betrokken is bij de zaak en legde de bal in het kamp van de Duitse centrale bank.
De topman van de Bundesbank stemde vijf jaar geleden in de raad van bestuur van de ECB tegen de beslissing om staatsobligaties aan te kopen. Maar hij legde zich neer bij de meerderheid. De Bundesbank heeft sindsdien voor 587 miljard euro Duitse staatsobligaties gekocht.
De centrale banken van de eurozone kochten sinds 2015 voor bijna 3.000 miljard euro staatsobligaties en ander schuldpapier. Ze willen met die massale aankoop van obligaties de langetermijnrente laag houden en de lage inflatie opkrikken.

Het Duitse parlement bespreekt deze week documenten waarin de Europese Centrale Bank haar monetair beleid motiveert.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud