analyse

Erdogan zoekt vruchteloos westerse militaire steun na escalatie Syrisch conflict

Is de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (links) bereid het conflict in Syrië zo erg op de spits te drijven dat het tot een regelrechte confrontatie komt met de troepen van zijn Russische evenknie Vladimir Poetin? ©-/Kremlin/dpa

Na de dodelijke aanval op Turkse militairen in Syrië zint president Recep Tayyip Erdogan op wraak. Zijn westerse bondgenoten staan niet te springen om mee te stappen in een avontuur dat kan uitmonden in een grote militaire confrontatie met Rusland.

In Syrië is de strijd om het laatste rebellenbolwerk Idlib nog maar eens een nieuwe fase ingegaan nadat bombardementen van het Syrische regeringsleger en diens Russische bondgenoot donderdagavond het leven gekost hebben aan zeker 33 Turkse militairen. De ontwikkelingen leiden tot grote internationale bezorgdheid. Vormt de escalatie de voorbode van een regelrechte clash tussen de NAVO-lidstaat Turkije en Rusland? 

De Turken en de Russen wagen zich al meer dan drie jaar aan een partij schaduwboksen in het noorden van Syrië. Maar de voorbije drie weken hebben schampschoten in sneltreinvaart plaatsgemaakt voor schieten met scherp. Turkse militairen kwamen oog in oog te staan met Syrische rivalen. En bij Russische bombardementen op het rebellengebied sneuvelden steeds vaker Turkse soldaten. De balans voor februari: op zijn minst 53 Turkse doden.

Ultimatum

De evolutie op het terrein plaatst de Turkse president Erdogan voor een zware beslissing. Hij kan de dood van de tientallen Turkse soldaten tegenover zijn achterban moeilijk blauwblauw laten. Bovendien stelde hij het Syrische regime een ultimatum. Trekken de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad zich tegen eind februari niet terug van bepaalde posities in Idlib, dan opent Ankara een militair offensief, klonk het.

Waarschijnlijk is deze escalatie een gewaagde onderhandelingstactiek die uitmondt in een nieuw Russisch-Turks akkoord over Idlib. Ik denk niet dat we afstevenen op een regelrechte oorlog.
Yezid Sayigh
Onderzoeker Carnegie Middle East Center

Gaat Erdogan dat dreigement hardmaken? De afgelopen weken is duidelijk geworden dat de Turkse troepen op het Syrische strijdtoneel een gemakkelijk doelwit vormen voor Russische gevechtsvliegtuigen. Bovendien zijn de Turkse luchtmacht en 's lands luchtafweergeschut niet opgewassen tegen Russische operaties. Zonder westerse ruggensteun heeft een operatie tegen de Syrisch-Russische alliantie veel weg van een zelfmoordmissie. 

Dat lijkt Erdogan te beseffen. Vrijdag hengelde hij uitdrukkelijk naar steun van Europa, de Verenigde Staten en de NAVO. Veel meer dan wat lippendienst bewezen die hem evenwel niet. 'We zijn solidair met Turkije en we roepen alle partijen op tot een de-escalatie.'

Krediet verspeeld

Op een regelrechte militaire confrontatie met Rusland zitten de westerse landen allerminst te wachten. Daarnaast heeft Turkije heel wat krediet verspeeld bij zijn NAVO-bondgenoten. Die zijn nog niet vergeten dat Ankara in de herfst van 2019 een grote operatie lanceerde tegen de Koerdische strijders in Noord-Syrië. Terwijl de Koerden de voorbije jaren een cruciale bondgenoot waren in de strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat. Erdogan trapte Washington ook nog eens op de tenen toen hij vorig jaar de aankoop van Russisch luchtafweergeschut verkoos boven het Amerikaanse Patriot-systeem. 

En dan zijn er nog de handelsbanden die Turkije sinds 2016 opbouwde met Rusland. Is Erdogan bereid energie-, defensie- en militaire contracten met Moskou op het spel te zetten? 'Erdogan staat voor enkele aartsmoeilijke beslissingen die allemaal grote risico's met zich meebrengen. De directe aanvallen op zijn troepen niet vergelden is geen optie. Tegelijk moet hij vermijden het conflict te veel op de spits te drijven. Waarschijnlijk is deze escalatie een gewaagde onderhandelingstactiek die uitmondt in een nieuw Russisch-Turks akkoord over Idlib', zei Yezid Sayigh, onderzoeker bij het Carnegie Middle East Center, aan het Franse persbureau AFP. 'Ik denk niet dat we afstevenen op een regelrechte oorlog.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud