EU neemt sancties tegen Turken wegens gasboringen

De Europese Unie heeft sancties opgelegd aan twee Turken die betrokken zijn bij omstreden gasboringen in het Turkse deel van Cyprus. Hun Europese banktegoeden worden bevroren en ze mogen niet naar Europa reizen. De lidstaten hebben dat donderdag officieel gemaakt.

Het is voor het eerst dat de Europese Unie zulke strafmaatregelen treft tegen de kandidaat-lidstaat Turkije. Brussel neemt in de eerste plaats Ali Coscun Namoglu in het vizier. Hij is adjunct-directeur van de afdeling exploratie van de Turkish Petroleum Corporation. Daarnaast staat Mehmet Ferruh Akalin, de vicevoorzitter van de raad van bestuur van dat bedrijf, op de Europese radar.

In het dossier rond de gasboringen hebben de Europese ministers van Buitenlandse Zaken al meermaals hun solidariteit met lidstaat Cyprus betuigd. De regeringsleiders riepen de Turken eerder op te stoppen met provocaties in de territoriale wateren van Cyprus.

Turkije, dat in 1974 het noorden van de eilandstaat bezette, stelt dat de booractiviteiten wel legaal zijn. De zelfverklaarde Turkse Republiek Noord-Cyprus wordt alleen door Ankara erkend. Turkije heeft ook een conflict met Griekenland over maritieme rechten rond Griekse eilanden in de Middellandse Zee. Afspraken die Ankara en Libië daarover hebben gemaakt zijn volgens de EU onrechtmatig.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud