Fed haalt bazooka boven tegen corona

De Amerikaanse centrale bank (Fed) verlaagt de rente naar nul en pompt 700 miljard dollar extra in de economie om de impact van het coronavirus te milderen. Beleggers zijn niet onder de indruk.

Voor de derde keer in minder dan twee weken heeft de Fed fors ingegrepen. In een van zijn meest dramatische aankondigingen ooit verlaagde de Fed zondagavond de rente met een vol procentpunt, naar 0 tot 0,25 procent. De facto nul, zoals van eind 2008 tot eind 2015. De daaropvolgende drie jaar voerde de Fed negen renteverhogingen door. Die zijn allemaal - inclusief de knip van 50 basispunten twee weken eerder - in een rotvaart teruggedraaid. 

De economische toestand is dan ook zeer ernstig door de wereldwijde gezondheidscrisis en de drastische maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. 'De uitbraak van het coronavirus heeft gemeenschappen zwaar getroffen en de economische activiteit in veel landen, waaronder de Verenigde Staten, zwaar verstoord', zegt de Fed. De rente moet op het huidige bijna-nulniveau blijven, zegt de centrale bank, tot 'duidelijk is dat de economie de moeilijke periode doorstaan heeft'. 

De actie van de Fed kan wijzen op een paniekreactie die aangeeft dat de economische toestand slechter is dan de meeste waarnemers denken.

Naast de renteknip komt de centrale bank met een drastisch opkoopprogramma van schulden: de centrale bank gaat voor minstens 500 miljard dollar Amerikaanse staatsobligaties en voor nog eens minstens 200 miljard dollar aan herverpakte hypotheken opkopen. De centrale bank wil verzekeren dat de overheid, de ondernemingen en de gezinnen (nood)kredieten kunnen opnemen tegen lage rente.

De Fed pompt met andere woorden minstens 700 miljard dollar extra in de markt. 'De Fed is bereid alle beschikbare middelen in te zetten om te verzekeren dat krediet naar bedrijven en gezinnen blijft vloeien', klinkt het. 

Onrust

De voorbije weken was er onrust over de goede werking van de grootste en belangrijkste obligatiemarkt ter wereld, die voor Amerikaans overheidspapier (Treasuries), onder meer omdat veel bedrijven en beleggers cash begonnen hamsteren. Daarom kondigde de Fed vorige week aan op korte termijn 1.500 miljard dollar in de geldmarkt te pompen. 

De dollarschaarste stopt - net als het virus - niet aan de landsgrenzen. Daarom zet de Fed voor het eerst sinds de financiële crisis een liquiditeitsprogramma op het getouw met zijn belangrijkste tegenhangers wereldwijd: de Europese Centrale Bank (ECB), de Bank of England en de Japanse, Zwitserse en Canadese centrale banken.

Zelfs tijdens de financiële crisis van 2008 heeft de centrale bank nooit in één keer de rente met een vol procentpunt verlaagd.

De centrale banken hebben onderling afgesproken dat ze vanaf maandag elk in speciale en uitzonderlijke goedkope veilingen van dollars op 84 dagen gaan voorzien. Dat goedkope geld met een lange looptijd (de gebruikelijke veilingen hebben een looptijd van één week) moet ertoe leiden dat het financiële raderwerk wereldwijd goed blijft draaien en dat de vele dollarschuldenaars in de wereld voldoende 'greenbacks' blijven vinden om die schulden ge(her)financierd te krijgen.

Nooit in één keer

Het valt op dat de Fed zeer krachtig optreedt. Zelfs tijdens de financiële crisis van 2008 heeft de centrale bank nooit in één keer de rente met een vol procentpunt verlaagd. Bovendien heeft ze de jongste weken drie keer tussen geplande vergaderingen over het monetair beleid door ingrijpende maatregelen aangekondigd. De aankoop van langlopende staatsobligaties, hypotheken en kortlopend overheidspapier zal het balanstotaal van de Fed doen stijgen naar een recordhoogte.

De beleidsmakers moeten voorkomen dat de onvermijdelijke recessie evolueert naar een depressie. 'De actie van de Fed komt neer op whatever it takes', signaleert Joachim Fels, de invloedrijke hoofdeconoom van de vermogensbeheerder Pimco. 'De monetaire en budgettaire beleidsmakers moeten alle instrumenten inzetten om te voorkomen dat de onvermijdelijke recessie evolueert naar een depressie en dat de correctie op de financiële markten een meltdown wordt.' Met 'whatever it takes' verwijst Fels naar de uitspraak van ex-ECB-voorzitter Mario Draghi in juli 2012. Draghi beloofde toen dat hij al het nodige zou doen om de euro te beschermen.

Geen herstel

De maatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week aankondigde, zijn veel minder ingrijpend dan die van de Fed. De ECB knipte niet in de rente en gaf de banken extra zuurstof, maar pompt slechts 120 miljard euro extra in de markten.

De bazooka van de Fed leidde maandag niet tot een herstel van de aandelenmarkten, integendeel. Analisten zien daarvoor twee redenen. In de eerste plaats kan de actie van de Fed wijzen op een paniekreactie die aangeeft dat de economische toestand slechter is dan de meeste waarnemers denken. Bovendien hebben de extra quarantainemaatregelen van de voorbije dagen de groei- en winstvooruitzchten voor de komende kwartalen nog meer doen verslechteren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud