Fidea helpt Baloise aan recordomzet

Henk Janssen, de CEO van Baloise. ©Wim Kempenaers

De verzekeraar Baloise Insurance rondt na de overname van Fidea de kaap van 2 miljard euro omzet in ons land. De verzekeraar verwacht een impact van 0,5 tot 2,5 miljoen euro op zijn maritieme tak.

De Zwitserse verzekeraar Baloise liet zich vorig jaar in ons land opmerken met twee overnamedeals - de aankoop van Fidea en de schadeverzekeringsportefeuille van Athora Belgium (ex-Generali Belgium). Die laatste deal is nog niet afgerond, maar de overname van Fidea kleurde vorig jaar al wel de resultaten en hielp de omzet met 17 procent op te krikken tot 1,74 miljard euro.

In die cijfers zit Fidea maar voor 5,5 maanden meegeteld. Als de overnames volledig meegeteld worden, zou de omzet in de buurt van 2 miljard uitkomen. 'Een verdubbeling in zeven jaar', concludeert CEO Henk Janssen. Hij benadrukt dat het bedrijf sneller dan de markt groeit, maar dat dat niet alleen aan overnames te danken is. In schadeverzekeringen was er een autonome groei van 8 procent en in levensverzekeringen een toename van 7 procent. 

De omzetgroei vertaalde zich niet in een even sterke winstgroei. De winst voor belastingen kwam 2 procent hoger uit op 175,5 miljoen euro, bijna een evenaring van het record uit 2015 (179,4 miljoen euro). Er waren kosten verbonden aan de overnamedossiers, maar er was ook een groot eenmalig positief element in 2018, wat de vergelijking vertekent.

De integratie van Fidea en later Athora wordt dit jaar een grote werf. 'We zullen commercieel als één organisatie optreden die volop inzet op de makelaars', zegt Janssen. 'We hebben vorig jaar al de eerste stappen gezet en vorige week hebben we een nieuwe managementstructuur voorgesteld.' De integratie van de IT-systemen begint dit jaar. 'En dan zijn we klaar om in 2021 een nieuwe overname te doen', zegt hij met een kwinkslag.   

Beurscrash

'Dit jaar verwachten we een groei tot meer dan 2 miljard euro, onder meer door producten als de cyberpolis', zegt Janssen.  Als er tenminste geen te grote coronaschok komt, klink het. De rechtstreekse impact van het coronavirus op de activiteiten is nog niet duidelijk. Baloise is in België de grootste speler in de maritieme sector. Die kan klappen krijgen door de verminderde containerhandel met China. 'Voorlopig zien we nog niet zo veel impact van claims. We schatten dat op 0,5 tot 2,5 miljoen euro', zegt Janssen.

Daarnaast is er het tumult op de beurzen. 'Ik krijg twee keer per dag een overzicht van onze beleggingen. De laatste keer was de portefeuille met 26 procent gezakt tegenover begin dit jaar', zei Janssen donderdagvoormiddag. 'Maar we zijn een zeer voorzichtige belegger. Minder dan 5 procent van onze portefeuille zit in aandelen', vult financieel directeur Gert Vernaillen aan.

Sterke balans

En wat met andere blootstellingen? 'Olie en gas hebben we niet in portefeuille', zegt Vernaillen. Ook de blootstelling aan Italië is beperkt. 'Die is bij de meeste verzekeraars miniem.' 

Als de centrale banken de rente nog verlagen, heeft dat een impact op heel wat sectoren. Voor verzekeraars is dat niet fijn.
Henk Janssen
CEO Baloise Insurance

Janssen kijkt wel met bezorgdheid naar de centraal bankiers. 'Als de centrale banken de rente nog verlagen, heeft dat een impact op heel wat sectoren. Voor verzekeraars is dat niet fijn', zegt Janssen. Hij benadrukt wel dat Baloise een sterke balans heeft. 'We hebben de hoogste S&P-rating van alle verzekeraars in België.'

Net als andere bedrijven neemt de Antwerpse groep maatregelen om het virus zo veel mogelijk buiten te houden. 'Thuiswerken wordt gestimuleerd, we organiseren geen vergaderingen meer met meer dan tien mensen en er zijn ook geen reizen meer naar andere Baloise-filialen in het buitenland.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud