Franse kamer trapt marathondebat over pensioenhervorming af

Enkele honderden tegenstanders van Macrons pensioenhervorming trokken maandag door de straten van Parijs.

In een vijandige sfeer is de Franse Assemblée het debat over de pensioenplannen van Emmanuel Macron begonnen. De oppositie briest. Het protest in de straat lijkt over zijn hoogtepunt te zijn.

De leden van de Franse Assemblée zijn maandag aan een herculeswerk begonnen. Als alles volgens de planning van president Emmanuel Macron en zijn regering verloopt, hebben de volksvertegenwoordigers twee weken, of exact 84 uur, om te debatteren over de geplande pensioenhervorming voor een eerste stemming volgt.

Dat lijkt evenwel haast onbegonnen werk. Het document telt niet alleen 65 artikels. De oppositie - de socialisten, communisten en radicaal-links voorop - hebben ook 41.000 amendementen ingediend. Verlengingen lijken onvermijdelijk.

Onrechtvaardig

Met zijn plannen wil Macron de 42 pensioenstelsels vervangen door een universeel systeem met punten. Een bijsturing dringt zich volgens hem op om het stelsel betaalbaar te houden.

We beginnen aan een immens parlementair gevecht. De strijd zal lang duren en meedogenloos verlopen.
Jean-Luc Mélenchon
leider La France Insoumise

De hervorming zette veel kwaad bloed. De oppositie bestempelt het voorstel als 'onrechtvaardig'. Ze is vastbesloten de plannen te torpederen. 'We beginnen aan een immens parlementair gevecht. De strijd zal lang duren en zal meedogenloos verlopen', verzekerde Jean-Luc Mélenchon, de leider van het radicaal-linkse La France Insoumise.

Ook in de partij van Macron, La République en Marche (LREM), klinkt gegrom. Op enkele cruciale passages van de pensioenhervorming is vooralsnog niet afgeklopt.

De bepalingen voor zware beroepen staan nog tussen haakjes. Het artikel over de minimumpensioenen wacht op een definitieve versie. En de discussie over de financiering van het pensioenstelsel op korte en middellange termijn is geëvacueerd naar een conferentie met de sociale partners. Die komt pas eind april met een rapport. Tegen dan hoopt de regering de tekst allang in een eerste lezing door het parlement geloodst te hebben.

Financiële put

Niet alleen in politieke kringen oogstte Macron een storm van protest. Ook Monsieur et Madame Tout-le-Monde lieten van zich horen. Wekenlang legden boze werknemers van de spoorwegmaatschappij SNCF en de Parijse metro het openbaar vervoer lam, met een chaos en een financiële put van 1 miljard euro voor de SNCF tot gevolg.

Om Macron en co. te herinneren aan hun aanhoudende verzet hadden vijf vakbonden opgeroepen maandag opnieuw het werk neer te leggen bij het spoor en de Parijse metro. Maar veel gehoor kreeg die oproep niet. 

Ook een manifestatie voor de Assemblée bracht veel minder boze Fransen op de been dan eind 2019 en begin 2020. Het protest in de straat lijkt (voorlopig) over zijn hoogtepunt heen te zijn.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud