opmerkelijk

Groenland gaat smeltwater exporteren

Door de klimaatverandering heeft Groenland meer smeltwater dan het zelf kan gebruiken.

Door de klimaatverandering zit het eiland Groenland met meer smeltwater dan het zelf gebruikt.

Het zwaar door de klimaatverandering getroffen Groenland gaat smeltwater exporteren. Het land is grotendeels bedekt door sneeuw maar heeft veel last van de opwarming van de aarde. Tussen 2012 en 2017 is 239 miljard ton Groenlands ijs gesmolten. 

Daardoor zit Groenland met meer smeltwater dan het zelf gebruikt. De plaatselijke autoriteiten willen de klimaatverandering tegengaan. Maar tegelijk zien ze economische kansen in de smeltende sneeuw.

Nieuw vaarroutes

'Wij hebben grote hoeveelheden van het zuiverste water en dat bieden wij nu aan', zei minister van Energie Jess Svane tegen de Duitse krant Der Tagesspiegel. De overheid heeft 16 licenties uitgeschreven om het smeltwater te winnen.

In de Groenlandse bodem zitten ook veel waardevolle grondstoffen die nu gemakkelijker ontgonnen kunnen worden. Het smelten van het ijs opent ook nieuwe routes voor de scheepvaart rond Groenland. Svane ziet nog meer voordelen van het smeltende ijs. 'Het leidt er ook toe dat het watertekort op de wereld afneemt.'

Groenland heeft een eigen regering, maar is officieel een onderdeel van Denemarken. Het eiland heeft dezelfde status als de Faeröer Eilanden. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud