Het regent coronawaarschuwingen

De Europese beurzen trokken maandag weer lager. Dat de Federal Reserve ongelimiteerd schuldpapier gaat opkopen bracht maar even verlichting. In Parijs stuurden Airbus, Vinci en Schneider waarschuwingen uit.

Airbus kondigde maatregelen aan om de zware impact van de coronacrisis in te dijken. De Europese vliegtuigbouwer drijft zijn beschikbare geldelijke middelen op van 20 naar 30 miljard euro door onder meer een kredietlijn van 15 miljard volledig te benutten. Bovendien spaart Airbus 1,4 miljard euro uit door het vorige maand aangekondigde dividend over 2019 te schrappen. Ook de stortingen aan het pensioenfonds worden opgeschort.

Airbus heeft ‘diverse operationele scenario’s’ uitgedokterd om zijn financiële noden te verminderen en trekt zijn vooruitzichten voor 2020 in. De hele luchtvaartsector verkeert in een nooit geziene crisis en dat leidt nu al tot annuleringen van vliegtuigbestellingen. Airbus donderde 13,8 procent lager.
Vinci liet 6,5 procent liggen. De uitbater van snelwegen en luchthavens in Europa waarschuwde dat het de vorige maand aangekondigde doelstellingen niet zal halen. In de eerste drie weken van maart daalde het aantal passagiers op Vinci’s luchthavens met 40 procent en het wordt steeds erger. Het concern gaat zijn uitgaven beperken en investeringen uitstellen.
Een derde coronawaarschuwing bij onze zuiderburen kwam van de aanbieder van energieoplossingen
Schneider Electric (-2,8%). Gelet op de onzekere situatie zijn de vooruitzichten voor 2020 die een maand geleden werden gepubliceerd niet langer pertinent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud