It takes two to contango

De Europese beurzen zetten dinsdag hun remonte voort dankzij de hoop dat de beleidsmakers de verspreiding van het coronavirus kunnen indijken en de lockdown geleidelijk kunnen versoepelen.

De Euro Stoxx50, de korf steraandelen uit de eurozone, veerde 2,2 procent op naar 2.856 punten. In essentie volgen beleggers nu net als elke wereldburger de data over de verspreiding van het coronavirus. Er is hoop dat de lockdown zeer geleidelijk versoepeld kan worden, wat in Amsterdam retailvastgoed als Wereldhave (+17,8%) en URW (+16,8%) een forse remonte opleverde.

Vopak sloot stabiel af en noteert sinds Nieuwjaar met een relatief bescheiden verlies van 9 procent. Het tankopslagbedrijf moet, net als Euronav, in principe profiteren van de contango op de oliemarkt. Door het overaanbod is de contantprijs voor olie veel lager dan de prijzen voor levering op een latere datum. En dus is er een grote vraag om het surplus tijdelijk te ‘parkeren’ tot betere tijden aanbreken.
Toch moeten we volgens Credit Suisse niet overdrijven in welke mate Vopak van de contango profiteert. Er is natuurlijk ook de impact van de coronacrisis, stipt analist Thomas Adolff aan. ‘We ramen dat olie en oliederivaten maar zo’n 35 procent van de omzet uitmaken, al vertegenwoordigen ze meer dan de helft van de opslagcapaciteit. Minder volatiele chemische producten en gassen zijn goed voor 65 procent. In principe is dat een activiteit met langetermijncontracten, maar als de Covid-19-crisis lang duurt, kunnen klanten in de problemen komen. We hopen meer zicht te hebben bij de update op 21 april.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud