nieuwsanalyse

Japan zet zich schrap voor recessie door coronavirus

Forenzen met mondmaskers in een treinstation in Tokio.

In Japan is het alle hens aan dek nu de vrees groeit dat de coronavirusepidemie de toch al wankele economie helemaal de dieperik in duwt.

Buiten China is geen land zo zwaar getroffen door de coronacrisis als Japan. Het land telt al meer dan 500 besmettingsgevallen, waarvan de overgrote meerderheid op het cruiseschip Diamond Princess dat aangemeerd ligt in de havenstad Yokohama. Op het vasteland zijn 65 mensen besmet met het nieuwe coronavirus dat de wetenschappelijke codenaam covid-19 kreeg. Japan is bovendien een van de vijf landen buiten China waar al een dode viel door het virus.

De Japanse autoriteiten zijn in hoge staat van paraatheid om een uitbreiding van de epidemie in te dammen. Zo werd de op 1 maart geplande marathon van Tokio afgelast voor de zowat 38.000 ingeschreven lopers. Er zou enkel een wedstrijd komen voor 200 elite-atleten. De regering had de bevolking tijdens het weekend al opgeroepen bijeenkomsten te mijden die 'niet urgent of noodzakelijk' zijn. Bejaarden kregen het advies drukke plaatsen te vermijden. 

Keizer jarig

Tokio blies ook alle activiteiten rond de verjaardag van de nieuwe keizer Naruhito af. De keizer zal niet in het openbaar verschijnen, liet diens hofhouding weten, en ook het keizerlijk paleis wordt niet opengesteld voor het publiek. Het is de eerste keer sinds 1996 dat de festiviteiten worden geschrapt. De maatregel is des te opmerkelijker omdat Naruhito, die vorig jaar de troon besteeg, zijn eerste feest als keizer zou vieren wanneer hij zondag 60 jaar wordt.

Ook bedrijven nemen steeds vaker maatregelen om besmettingen te vermijden. Nippon Telegraph & Telecom (NTT), een van de grootste werkgevers in het land, kondigde aan dat alle zowat 200.000 werknemers gestimuleerd worden om thuis te werken. Vorige week raakte bekend dat een freelancer die voor NTT werkt, besmet was met het coronavirus. De medewerkers met wie hij in contact kwam, kregen de opdracht thuis te blijven.

Recessievrees

Sowieso wordt gevreesd dat een economische recessie om de hoek loert. De Japanse autoriteiten kregen maandag al een alarmsignaal over de slabakkende economie. Het bruto binnenlands product (bbp) tekende in het laatste kwartaal van 2019 een krimp op van 1,6 procent. Dat was de zwaarste daling sinds het tweede kwartaal van 2014. De krimp was bovendien veel zwaarder dan verwacht. Bovendien werd de groei in het derde kwartaal neerwaarts herzien, tot 0,1 procent.

- 1,6%
Krimp bbp
De Japanse economie kromp in het vierde kwartaal van 2019 met 1,6 procent.

De forse bbp-daling is het gevolg van de btw-verhoging die begin oktober van kracht werd. De maatregel joeg de private consumptie 2,9 procent lager in de laatste drie maanden, ook al had de regering maatregelen genomen om de impact van de hogere verbruiksbelasting te verzachten. Ook de bedrijven hielden de vinger op de knip en schroefden hun investeringen met 3,7 procent terug. Dat was de grootste duik sinds de loodzware recessie van 2008-2009.

De Verenigde Staten hebben maandag 300 Amerikaanse staatsburgers geëvacueerd van het cruiseschip Diamond Princess, dat sinds 3 februari voor anker ligt in de haven van het Japanse Yokohama. Onder de gerepatrieerden bevonden zich 14 personen die besmet waren met het coronavirus. Alle 300 toeristen werden overgebracht naar militaire bases in Texas en Californië, waar ze zeker twee weken in quarantaine blijven. Ook andere landen, waaronder Australië, Canada en Italië, zijn van plan hun burgers te evacueren van de Diamond Princess, waarop bij het begin van de crisis 3.700 passagiers en bemanningsleden zaten. 

Boven op het negatieve effect van de btw-verhoging dreigt nu ook de epidemie met covis-19 de verzwakte Japanse economie onderuit te halen. China is de belangrijkste handelspartner van Japan en als de crisis aansleept krijgt de Japanse export, die sowieso al zwaar onder druk staat, rake klappen. Bovendien hebben heel wat Japanse bedrijven hun productie uitbesteed aan de Chinezen of zijn ze afhankelijk van de aanvoer van onderdelen vanuit China.

Analisten verwachten dat die problemen de Japanse economie ook in het eerste kwartaal in het rood duwen. Het is onduidelijk of de regering snel extra maatregelen neemt om de economie te ondersteunen. In december had premier Shinzo Abe al een pakket met stimuleringsmaatregelen voorgesteld. Dat was goed voor 13.000 miljard yen (108 miljard euro), onder andere voor extra overheidsuitgaven en belastingverlagingen. Mogelijk wacht de regering af of die ingrepen een effect hebben.

Toerisme

Een van de grootste slachtoffers van de coronacrisis is de toeristische sector. Door de uitbraak van het virus hebben honderdduizenden Chinezen hun reis naar Japan geschrapt, nadat Peking alle groepsreizen verboden had. Premier Abe had het toerisme uitgeroepen tot een van de speerpunten van zijn economische relanceplannen. Hij wou dit jaar de kaap van 40 miljoen toeristen ronden. Ter vergelijking: vorig jaar waren dat er net geen 32 miljoen.

De toeristische sector had gehoopt op een topjaar, zeker omdat Tokio deze zomer de gaststad is van de Olympische Spelen. Het is nog onduidelijk wat de impact van de crisis is op de organisatie. Een van de noodscenario's die circuleren is dat de Olympische Spelen worden uitgesteld of afgelast. 'Het is afwachten of het virus onder controle is tegen de Spelen', zei een verantwoordelijke. 'We hebben er voorlopig het raden naar.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud