Jo De Ro nieuwe topman van Agentschap voor Inburgering en Integratie

Jo De Ro wordt de nieuwe algemeen directeur van het Agentschap Inburgering en Integratie.

Jo De Ro wordt de nieuwe algemeen directeur van het Agentschap voor Integratie en Inburgering (Agii). De Open VLD'er moet het agentschap weer op de rails krijgen.

De 46-jarige Jo De Ro is schepen in Vilvoorde. Afgelopen legislatuur was hij Vlaams Parlementslid voor Open VLD waar hij Onderwijs opvolgde, maar hij werd in mei niet herverkozen. Tot 2013 was hij topman bij het Vlaams Agentschap voor Onderwijscommunicatie. 

De Ro volgt algemeen directeur Leen Verraest op, die adjunct-kabinetschef was van Geert Bourgeois (N-VA) toen hij nog minister van Inburgering was. Vlak voor de start van de regering-Jambon werd de samenwerking met haar stopgezet. Dat gebeurde na aanhoudende problemen in de organisatie. Er waren lange wachtlijsten voor de inburgeringscursussen en een groot verloop aan de top.

Ambitieus

Minister van Inburgering Bart Somers (Open VLD) wil met de borstel door het agentschap gaan. Daarvoor kan hij nu rekenen op een topman met een liberale stempel, net zoals voormalig minister Liesbeth Homans (N-VA) destijds kon rekenen op een algemeen directeur van eigen signatuur.

De uitdagingen voor het agentschap zijn niet min. In het regeerakkoord werd beslist dat de inburgeringstrajecten verplicht en betalend worden. Somers ziet ook veel efficiƫntiewinsten door digitalisering en het afvloeien van personeel. De Ro ziet die uitdagingen helemaal zitten. 'De maatschappelijke impact van het werk van het Agentschap op inburgeraars en lokale besturen is moeilijk te onderschatten. De ambities van de Vlaamse regering en de minister van Samenleven zijn terecht hoog.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud