rekenmeester

Krasse knar

De aandeelhouder-activist Carl Icahn is met Occidental Petroleum niet aan zijn proefstuk toe, verre van. ©Bloomberg

De 84-jarige aandeelhouder-activist Carl Icahn richt zijn pijlen op het oliebedrijf Occidental Petroleum. Hij is niet te spreken over diens miljardenovername van sectorgenoot Anadarko.

Icahn weet van geen ophouden. De aandeelhouder-activist - bijgenaamd 'de horzel van de beurs' - voert de strijd tegen de toplui van de Amerikaanse oliegroep Occidental Petroleum op. Hij heeft van de recente koersval van de oliegroep geprofiteerd om zijn belang tot bijna 10 procent op te trekken.

Icahn is ontevreden over de gang van zaken bij het oliebedrijf. Hij kant zich al maanden tegen de overname van het exploratiebedrijf Anadarko door Occidental Petroleum. Dat troefde in de lente met een vijandig bod van 38 miljard dollar - en gesteund door superbelegger Warren Buffett (89) - het veel grotere Chevron af.

Val olieprijs

Sindsdien zakte de koers van Occidental Petroleum als een pudding ineen, enerzijds door de onzekerheid over de transactie en onlangs nog door de forse prijsverlaging van olie na de coronacrisis en de prijzenoorlog die Saoedi-Arabië aankondigde.

38 miljard
Overnameprijs
Occidental troefde vorig jaar met een bod van 38 miljard dollar Chevron af voor de overname van Anadarko.

Voor de overname was Occidental 46 miljard dollar waard op de beurs, nu is dat nog minder dan 10 miljard. 'Indien we rekening houden met de aandelen die uitgegeven zijn om de overname te financieren, dan is het waardeverlies nóg groter', oordeelt Icahn. 'Als ik één ding geleerd heb in het leven is het dat je je zaken niet moet laten beheren door mensen die de illusie hebben dat ze Chevron een lesje kunnen leren en Buffett te slim willen af zijn.' 

Ophoepelen

Occidental kondigde vorige maand aan dat zijn voorzitter gaat opstappen en één bestuurder ermee ophoudt. Het gaat ook snoeien in de kosten en deelt zijn kwartaaldividend door zeven. Maar dat gaat voor Icahn niet ver genoeg. Hij wil dat de volledige raad van bestuur en CEO Vicki Hollub ophoepelen en dat ze verantwoordelijk worden gesteld voor de gang van zaken.

De activist - die niet aan zijn proefstuk toe is - is niet de enige die kritiek heeft op de gang van zaken bij het Texaanse bedrijf. Ook institutionele beleggers als T Rowe Price en Dodge & Cox, die samen 14 procent van de aandelen bezitten, zijn gefrustreerd. T Rowe liet vorig jaar zijn ongenoegen over de Anadarko-deal al publiekelijk blijken op de algemene vergadering van Occidental. Het stemde toen tegen CEO Vicki Hollub en de andere bestuurders.

Rust

Hoe meer bondgenoten hij rond zich kan verenigen, hoe waarschijnlijker een grote kuis aan de top van Occidental Petroleum. Het wordt uitkijken naar de algemene vergadering van de groep in mei. 

Maar Icahn is nog niet aan rust toe. De krasse knar bereidt allicht in alle stilte zijn volgende slag voor.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud