Lachaert heeft plan om België vlot te trekken

Kandidaat-voorzitter Egbert Lachaert (Open VLD) legt zijn programma 'Puur Blauw' op tafel. ©BELGA

Kandidaat-voorzitter van Open VLD Egbert Lachaert heeft een alternatief 'om dit land terug vlot te trekken'. Hij bepleit meer autonomie voor de deelstaten, maar de federale overheid moet wel als scheidsrechter kunnen optreden.

Lachaert lanceert in zijn e-book 'Puur Blauw' het voorstel om werk te maken van meer autonomie voor de deelstaten, die volledig bevoegd worden voor de arbeidsmarkt en volledige fiscale autonomie krijgen. De regio's krijgen meteen de volledige verantwoordelijkheid voor de inkomsten en uitgaven van de staat. 'Ze moeten samenwerken om het federale niveau de nodige middelen te geven. Op die manier komt ons land tot een soort samenwerkingsfederalisme', aldus Lachaert.

Hij grijpt terug naar het grondwetsartikel 35, dat bepaalt dat de deelstaten onderling moeten afspreken wat ze samen nog federaal willen doen. Volgens Lachaert kunnen de sociale zekerheid, defensie, justitie, veiligheid, buitenlandse zaken en volksgezondheid best in federale handen blijven. 

Scheidsrechter

Met zijn pleidooi voor meer autonomie voor de deelstaten laat Lachaert het herboren Belgicisme achter zich, maar hij wil wel dat de federale regering als scheidsrechter kan optreden, als er een conflict is tussen de regio's. Nu bestaat er geen hiërarchie der normen, waardoor niemand bij een dispuut kan trancheren. Ex-premier Yves Leterme (CD&V) beschouwde dat manco als dé constructiefout in het Belgische federalisme.

'Je geeft de federale overheid de macht om tussenbeide te komen in de autonomie van de regio's als gewesten het onderling niet eens raken over hun bevoegdheden, als die een impact hebben op internationale verplichtingen of nationaal cruciale infrastructuur', verduidelijkt Lachaert. 'Met een hiërarchie van rechtsnormen wordt de Duitse Bundestreue zo in het Belgische systeem gebracht. Iets wat we vandaag niet kennen.'

Kernuitstap

Lachaert neemt ook heel duidelijk stelling in over de kernuitstap in 2025. In tegenstelling tot het officiële partijstandpunt vindt Lachaert dat de twee jongste kerncentrales - Doel 4 en Tihange 3 - langer moeten blijven draaien. Anders dreigt de stroomvoorziening in het gedrang te komen en de energiefactuur fors op te lopen. Ook Open VLD-kopstuk Alexander De Croo zette die deur al op een kier. Daarmee zet Lachaert zich op de lijn van de N-VA, die al langer twijfels heeft bij de haalbaarheid van de kernuitstap.

Nog een opmerkelijke voorstel van Lachaert is dat hij voor kleinere kieskringen pleit, net zoals CD&V-voorzitter Joachim Coens. In een federale kieskring, waarvoor afscheidnemend voorzitster Gwendolyn Rutten nog een lans brak in haar '100 ideeën', ziet Lachaert geen heil. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud