Lagarde excuseert zich voor communicatieblunder

Christine Lagarde, de voorzitster van de Europese Centrale Bank, heeft zich geëxcuseerd voor haar communicatieblunder van afgelopen donderdag. Die zaaide paniek op de beurzen.

Lagarde heeft zich tegenover haar collega's in de bestuursraad verontschuldigd voor haar pijnlijke communicatie-uitschuiver donderdag. Lagarde zei toen tijdens de persconferentie na de rentevergadering dat het niet de taak van de ECB is om de spreads (renteverschillen) tussen de eurolidstaten te verkleinen. Het rendement op Italiaans staatspapier schoot daarop het snelst in tien jaar naar omhoog op een moment dat de Italiaanse economie kreunt onder drastische coronamaatregelen.

Lagarde excuseerde zich bij de start van een conferencecall vrijdag, schrijft de zakenkrant Financial Times. 'Ze verloor haar concentratie. Het was haar eerste grote beleidsbeslissing en het was een erg complexe situatie', reageerde een ECB-bestuurslid, die oordeelt dat Lagarde nog altijd de juiste persoon is om de centrale bank te leiden.

Mevrouw Blunder

De krant signaleert dat Lagarde in een vorig leven als Franse minister van Financiën al snel de bijnaam 'Madame la Gaffe' (Mevrouw Blunder, red.) kreeg door haar soms onbedachtzame communicatiestijl. Meteen na de persconferentie deed Lagarde al aan 'damagecontrol' door in een tv-interview te zeggen dat ze alles zal doen om 'een fragmentatie in een moeilijk moment voor de eurozone' tegen te gaan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud