Le Monde De dividenden kunnen wachten

De vergoeding van de aandeelhouders is altijd al voer voor heftige discussies geweest. Met de coronacrisis krijgt de discussie een nieuwe dimensie: boven op het debat over de werking van het kapitalisme is het dringend tijd om na te denken over hoe de bedrijven zich moeten aanpassen aan de nieuwe omstandigheden.

Voor de banken is het een delicate kwestie. Ze moeten de liquiditeiten aangebracht door de centrale banken laten doorstromen naar de bedrijven en de gezinnen die krediet nodig hebben. Het is absoluut noodzakelijk dat de bankiers hun kapitaal gebruiken om de economie te ondersteunen, en niet om hun aandeelhouders te vergoeden.
Sommige banken zijn terughoudend om zich aan de uitzonderlijke omstandigheden aan te passen. De afgelopen jaren hebben de aandeelhouders geprofiteerd van de liquiditeiten van de centrale banken die de beurskoersen omhoog stuwden. Nu moeten ze beseffen dat die periode voorbij is. Als ze niet in staat zijn om deel te nemen aan de inspanning die van allen gevraagd wordt, dan zullen de demagogie en het populisme de regels op een veel brutalere manier veranderen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud